Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-17 05:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/har-ar-de-tio-republikanerna-som-rostade-for-riksratt-mot-trump/

Världen

Tio republikaner som röstade för riksrätt mot Trump

När omröstningen i USA:s kongress väl var över på onsdagen hade tio republikaner gått emot sitt parti och röstat för att ställa president Donald Trump inför riksrätt en andra gång.

Liz Cheney.
Liz Cheney. Foto: Saul Loeb/AFP

Liz Cheney från Wyoming

Det tyngsta namnet och den tredje högst rankade republikanen i representanthuset. Dagen innan omröstningen gick Liz Cheney officiellt ut med att hon tänkte gå emot partiet. ”Aldrig någonsin har en amerikansk president svikit sitt ämbete på det här sättet”, skrev hon i ett uttalande. Hon har fått utstå kritik från partikollegor och krävts på sin avgång.

Fred Upton.
Fred Upton. Foto: Michael Brochstein/TT

Fred Upton från Michigan

Motiverade sin röst för riksrätt mot Trump med att han ville skicka ”ett tydligt budskap att vårt land vare sig kan eller tänker tolerera någon presidents försök att förhindra en fredlig maktövergång”.

Adam Kinzinger.
Adam Kinzinger. Foto: Michael Brochstein/TT

Adam Kinzinger från Illinois

En av de starkaste republikanska motståndarna till konspirationsteorin Qanon och Donald Trumps försök att ogiltigförklara valresultatet. Precis som Liz Cheney menar Kinzinger att presidenten svikit sitt ämbete genom att hetsa fram stormningen: ”Om detta inte duger till riksrätt, vad krävs det då för brott?”

John Katko.
John Katko. Foto: Stefani Reynolds/Getty

John Katko från New York

Har motiverat sin röst för riksrätt med att han inte bara kan ”se på utan att agera” och har kallat presidentens agerande på trettondagen för ett ”direkt hot mot vår demokratis framtid”.

Anthony Gonzalez.
Anthony Gonzalez. Foto: TT

Anthony Gonzalez från Ohio

Gonzalez har anklagat Donald Trump för att aktivt ha hjälpt till att organisera och egga upp sympatisörerna som stormade Kapitolium – samt för att ha ”övergett sin post när flera kongressmedlemmar bad om hjälp”.

Jaime Herrera Beutler.
Jaime Herrera Beutler. Foto: Michael Brochstein/TT

Jaime Herrera Beutler från Washington

Under onsdagens debatt innan omröstningen motiverade republikanen sitt beslut att rösta för riksrätt med att hon velat ta ställning för sanningen i stället för att rösta av rädsla.

Tom Rice.
Tom Rice. Foto: House Television via AP

Tom Rice från South Carolina

Motiverar sin röst med Donald Trumps ”svaga” agerande under trettondagens stormning och att presidenten inte visat minsta spår av ånger efter händelserna. ”Jag har backat presidenten i vått och torrt i fyra år, kampanjat för honom och röstat på honom två gånger. Men det här misslyckandet är oförlåtligt”, säger han i ett uttalande.

Peter Meijer.
Peter Meijer. Foto: Tom Williams/TT

Peter Meijer från Michigan

Den siste republikanen att strax innan omröstningen meddela att han med ”tungt hjärta” beslutat att rösta för riksrätt. Kallar trettondagens händelser för presidentens försök att ”underminera USA:s konstitutionella process genom att hetsa till våld”.

Dan Newhouse.
Dan Newhouse. Foto: House Television via AP

Dan Newhouse från Washington

Den 65-årige ledamoten applåderades av flera demokrater i representanthuset när han tillkännagav att han tänkte rösta för att ställa Donald Trump inför riksrätt.

– Det finns ingen ursäkt för president Trumps agerande, sade Newhouse i samband med beskedet.

David Valado.
David Valado. Foto: Andrew Harnik/AP

David Valadao från Kalifornien

Bara timmar innan omröstningen sa Valadao att han ännu inte bestämt sig för hur han skulle rösta. ”Det här är inte en rolig tid”, sade ledamoten då. När det blev dags för honom att avlägga sin röst valde Valadao dock att rösta för riksrätt. I ett uttalande på Twitter säger han att Trump utan tvekan var en drivande kraft i de ”katastrofiska händelserna som utspelade sig den 6 januari”.

Ämnen i artikeln

USA
Donald Trump
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt