Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-17 12:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/har-ar-stotestenarna-i-tyska-forhandlingarna/

VÄRLDEN | KOMMENTAR

Här är stötestenarna i tyska förhandlingarna

Bild 1 av 2 Fri fart på motorvägen eller inte? En konkret fråga som delar De gröna och liberala FDP.
Foto: Thomas Eisenhuth
Bild 2 av 2 Fri fart på motorvägen eller inte? En konkret fråga som delar De gröna och liberala FDP.
Foto: Stefan Puchner

Kungamakarna i tyska valet – De gröna och liberala FDP – måste kompromissa i en rad frågor om det ska bli en trepartiregering. Fri fart på Autobahn och stopp för försäljning av bilar med fossila bränslen är några av stötestenarna som riskerar dra ut på koalitionsförhandlingarna.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Socialdemokraterna med Olaf Scholz som kanslerkandidat vann knappt tyska valet över kristdemokraterna och Armin Laschet. Såväl Scholz som Laschet vill nu var för sig bilda regering med miljöpartiet De gröna och liberala FDP.

”Allt hänger nu på kungamakarna. Liberalerna och De gröna har i sin hand att bestämma vem som blir kansler”, konstaterar till exempel tyska tidningen Bild.

https://twitter.com/BILD/status/1442248772419981312

I valet blev De gröna tredje största parti med 14,8 procent av rösterna. FDP fick 11,5 procent.

När partiledarna diskuterade valet i tysk tv, den så kallade elefantrundan, föreslog liberalernas ledare Christian Lindner att hans parti först borde förhandla med De gröna för att hitta gemensamma politiska ståndpunkter. Sedan ska de båda partierna närmare sig kristdemokratiska CDU/CSU och socialdemokratiska SPD för att se vem som är mest tillmötesgående.

Men just De gröna och liberalerna står långt ifrån varandra på centrala politiska områden. Här följer knäckfrågorna som måste lösas:

Klimatet

FDP utmålar sig som ett modernt parti, men klimatambitionerna är lägre än hos de andra partierna. FDP har målet att Tyskland ska vara klimatneutralt till 2050.

De gröna har de högst ställda målen. Tyskland ska vara klimatneutralt inom 20 år, alltså senast 2041 ska nettoutsläppen av koldioxid vara noll. De gröna vill avveckla kolkraften tidigare än nuvarande överenskommelsen i förbundsdagen. Från 2030 ska inga bilar som drivs med fossila bränslen få säljas och maxhastigheten på motorvägarna ska begränsas till 130 kilometer per timme.

Näringslivsvänliga FDP vill inte förbjuda fossila bilar. De vill inte begränsa hastigheten och vill inte ha några subventioner av elbilar.

Partierna som kämpar om kanslerposten, kristdemokraterna och socialdemokraterna, har båda målet att 2045 ska Tyskland var klimatneutralt. När det gäller konkreta politiska förslag ligger socialdemokraterna närmare De gröna och kristdemokraterna närmare liberalerna.

Ekonomin

Detta är den riktigt svåra nöten att knäcka. De gröna vill höja skatterna medan liberalerna vill sänka.

De gröna vill att de med högst inkomst betalar mer i skatt och vill införa förmögenhetsskatt Man vill släppa den så kallade skuldbromsen för att Tyskland ska kunna öka statsskulden och finansiera nödvändiga investeringar i klimatomställning och digitalisering.

FDP vill behålla skuldbromsen, sänka bolagsskatten och säger nej till förmögenhetsskatt.

CDU/CSU är emot förmögenhetsskatt medan SPD vill införa den. SPD vill också behålla det särskilda skattetillägg, som infördes för dem med högst inkomst för att bekosta den tyska återföreningen. Det skattetillägget vill FDP avskaffa.

EU- och utrikespolitik

FDP:s strikta finanspolitik märks även i synen på EU. Partiet vill inte att EU blir en ”skuldunion” och vill ha en tillbakagång till de gamla reglerna i tillväxt- och stabilitetspakten.

De gröna vill i stället att pakten reformeras till ett investerings- och stabilitetsinstrument som ska kontrolleras av Europaparlamentet.

FDP vill ha en europeisk armé och ge EU möjlighet att vara mer aktivt i utrikespolitiken genom att införa majoritetsomröstningar. Idag måste EU-länderna vara eniga i sådana omröstningar.

De gröna vill också ha majoritetsomröstningar i både utrikes- och försvarsfrågor. De gröna vill stoppa Nord Stream 2, gasledningen från Ryssland. Gasledningen är färdigbyggd, men väntar på tillstånd att få tas i bruk.

Läs mer:

Lovisa Herold: Nu väntar långa och svåra förhandlingar

Tyska medier om valresultatet: Nu börjar kampen om koalitioner

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt