Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-12 14:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/har-far-vargen-jagas-fritt-anda-ar-den-inte-hotad/

1 min 54 sek. I ryska Dagestan finns ungefär 3 000 vargar, och antalet har ökat på senare år.
VÄRLDEN

Här får vargen jagas fritt – ändå är den inte hotad

Ryssland har kanske flest vargar i världen. Vargen betraktas som farlig och besvärlig – men den är inte hatad. Den ses som ett faktum.

DN:s Anna-Lena Laurén har besökt Dagestan i norra Kaukasien där specialavlade hundar skyddar fåren.

Här är det tillåtet att jaga varg och det finns inga begränsningar för hur många man får skjuta. Men intresset är litet.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.

Bild 1 av 9 Fåraherden Vjatjeslav Pepeljajev säger att han inte hatar vargar, trots att de tar får. ”Det gäller att ha hund.”
Foto: Oksana Jusjko
Bild 2 av 9 Tiken Belka (till höger) och hennes kollega Luzj tillhör en oregistrerad dagestansk ras, som lokalbefolkningen kallar kaukasisk vargfällare, volkodav. ”Volkodav” är också ett ryskt samlingsnamn för hundar som används mot varg.
Foto: Oksana Jusjko
Bild 3 av 9 I Dagestan betar fåren aldrig ensamma. De är alltid övervakade av herde och hundar.
Foto: Oksana Jusjko
Bild 4 av 9 Stäppvarg.
Foto: Alamy Stock Photo
Bild 5 av 9 I byn Pervomajskoje, som ligger ett femtiotal kilometer söderut från Dagestans huvudstad Machatjkala, äger många invånare boskap. Alla räknar med ett visst svinn till vargen.
Foto: Oksana Jusjko
Bild 6 av 9 Ali Kurbanov är stolt över sin treåriga hanhund Konan, som tillhör den kaukasiska vargfällarrasen. Den som håller boskap måste absolut ha en sådan här hund, säger han.
Foto: Oksana Jusjko
Bild 7 av 9 De flesta får i Dagestan hålls inte bakom staket, som den här flocken på en bakgård i byn Pervomajskoje. De strövar fritt men övervakat på gemensamma betesmarker.
Foto: Oksana Jusjko
Bild 8 av 9 Vargstammen är störst i Ryssland och Kanada.
Foto: Alamy Stock Photo
Bild 9 av 9 Varje gång jag går ut och jagar med min stövare Kazbek vet jag att det finns en risk för att vargen tar honom. Den risken är en del av jakten. Jag kan inte anklaga vargen för att han är en bra jägare, säger Sjamil Sjagidov, här med sin tvååriga ryska stövare Kazbek.
Foto: Oksana Jusjko