Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-01 18:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/har-flyttas-det-139-ar-gamla-huset-i-san-francisco/

Världen

Här flyttas det 139 år gamla huset i San Francisco

01:00. I söndags flyttades det 139 år gamla viktorianska huset i San Francisco.

I söndags flyttades det 139 år gamla viktorianska huset i San Francisco. Huset flyttades sex kvarter för att ge plats åt ett nytt lägenhetskomplex.

Flytten av det historiska huset hade planerats i flera år och kostade runt 400.000 dollar att genomföra.

– Vi var tvungna att få okej från 15 olika instanser innan vi kunde flytta huset, säger Phil Joy, en erfaren husflyttare, till San Francisco Chronicle. Eller kanske var det 18 instanser, jag kommer inte riktigt ihåg.

Bild 1 av 3 Den viktorianska byggnaden flyttades med en lastbil.
Foto: Noah Berger/AP
Bild 2 av 3 Den viktorianska byggnaden flyttades med en lastbil.
Foto: Noah Berger/AP
Bild 3 av 3 Den viktorianska byggnaden flyttades med en lastbil.
Foto: Noah Berger/AP

I samband med flytten behövde man tillfälligt ta bort gatuskyltar, p-automater och gatubelysning för att inte skada huset.

Husets nya adress är sex kvarter bort på 635 Fulton Street.

Phil Joy berättar att flytten av det gamla huset, som byggdes 1882, var speciellt svår eftersom första delen av resan till nya adressen var nerför en brant backe och att husets längd, på cirka 25 meter, gjorde det svårare att manövrera.

– Det är viktigt att bevara gamla hus som detta. Det är byggt med 800 år gammalt timmer, sånt går inte att få tag på längre, säger han.

På husets gamla adress ska det byggas ett nytt lägenhetskomplex med plats för 47 bostäder.

Ämnen i artikeln

USA
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt