Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-24 19:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/har-landar-rovern-pa-mars-yta/

Världen

Här landar rovern på Mars yta

Bild 1 av 2 Här hänger Marsbilen Perseverance i sina linor innan den två meter senare når ytan på Mars.
Foto: Nasa/JPL
Bild 2 av 2 Med höger framhjul i förgrunden har en av roverns kameror fångat planet Mars yta.
Foto: Nasa/JPL

Hängande i tre vajrar och med en navelsträng för kommunikation fast i sin överdel sattes Marsbilen Perseverance ned på den röda planeten efter sju månaders färd genom rymden.

Landningen kunde inte ha gått bättre. Bara minuter efter det att Perseverance tagit mark i torsdags skickade Nasas rover hem sin första svartvita bild som visade ett öde landskap och en avlägsen horisont. Landningsplatsen var bara två kilometer från den plats forskarna hade planerat för.

På fredagen kom så de första bilderna i färg från roverns 20 megapixelkamera. En av dem tagen bara sekunder innan Perseverance (Uthållighet) satte sina sex hjul i kratern Jezeros lätt röda sand. På bilden hänger Perseverance fortfarande i linor som två meter senare kopplades loss.

En bild tagen av Mars reconnaissance orbiter som visar hur Perseverance hänger i sin fallskärm på väg ned mot landningsplatsen.
En bild tagen av Mars reconnaissance orbiter som visar hur Perseverance hänger i sin fallskärm på väg ned mot landningsplatsen. Foto: Nasa/JPL

Vid en presskonferens kunde stolta forskare och tekniker konstatera att allt hade gått enligt plan och att sökandet efter spår av liv snart kan inledas. Målet är att samla in 31 mineralprover som sedan ska hämtas av en annan farkost om tio år.

Perseverance är utrustad med kameror, lasrar, markradar, mikrofoner och en rad andra vetenskapliga instrument plus en liten drönare som fått namnet Ingenuity som ska kunna flyga kortare sträckor.

Under de närmaste dagarna kommer teknikerna att testa alla kameror och instrument som finns på rovern och under helgen kommer Perseverance att ta en panoramabild över hela omgivningen. Dessutom kommer ny mjukvara att skickas till datorerna ombord innan det blir dags att börja utforskningen av Jezerokratern och det delta som forskarna tror innehöll vatten en gång i tiden.

Första färgbilden från Mars tagen av Perseverance.
Första färgbilden från Mars tagen av Perseverance. Foto: Nasa/JPL

På en av bilderna syns ett antal stenar med hål i sig, något som kan visa att de möjligen skapats genom vulkaner, enligt Nasas forskare.

En av de övriga bilderna är tagen av en annan Marssond, Mars reconnaissance orbiter som befunnit sig i en bana runt planeten sedan mars 2006. På den svartvita bilden syns hur fallskärmen med Perseverance hängande under sig är på väg ned genom den tunna Marsatmosfären.

Ämnen i artikeln

Rymden
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt