Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-21 05:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/har-slog-polisen-till-mot-anom-natverken-i-hela-varlden/

VÄRLDEN

Här slog polisen till mot Anom-nätverken i hela världen

Foto: United states distric court

FBI, Europol, svenska polisen och myndigheter i alla deltagande länder beskriver insatsen Trojan Shield som ett av de värsta slagen någonsin mot organiserad brottslighet. Spaning genomfördes i över 100 länder och över 800 personer – varav 155 i Sverige – greps i 16 länder.

De gripna i den sprängda krypteringsplattformen Anom misstänks ha bedrivit ett sofistikerat upplägg av gränsöverskridande verksamhet med miljontals dollar i vinster på narkotikasmuggling, pengatvätt och systematiska övergrepp i rättssak.

Insatsen Trojan Shield inleddes med FBI:s intresse för ett företag som sålde krypteringsmobiler uteslutande till personer med koppling till organiserad brottslighet i olika delar av världen. Efter ett framgångsrikt rättsfall lyckades den federala polisen smida en plan där de tog över verksamheten under namnet Anom.

Foto: United states distric court

Kommunikationsapparaterna försågs med en digital huvudnyckel som dechiffrerade alla meddelanden till och från dem. Polis och åklagare skulle alltså kunna se all kommunikation i realtid utan att användarna hade en aning om det.

Australisk polis var en tidig samarbetspartner, men allteftersom växte det internationella spaningsarbetet. Växte gjorde också Anoms popularitet i kriminella kretsar och när polisen genomförde ett globalt koordinerat tillslag under natten till i måndags hade man säkrat 27 miljoner meddelanden mellan brottslingar i arbete, huvuddelen av dem är personer i nätverkens toppskikt.

Insatser i världen
Insatser i världen
Grafik: DN Källa: Europol

Över 800 personer greps och 700 husrannsakningar genomfördes i 16 länder. Tonvis av olika sorters narkotika och så kallade prekursor-ämnen för drogframställning togs i beslag, liksom flera hundra skjutvapen, 55 lyxbilar och 400 miljoner kronor i kontanter eller bitcoin.

Svensk polis har sagt att man också har kunnat förhindra över tio mord – internationellt uppskattar den samordnande Trojan Shield-gruppen att totalt 150 mord och ett stort antal omfattande narkotikaaffärer har förhindrats.

Detta har beslagtagits
Detta har beslagtagits
Grafik: DN Källa: Europol

Australiens federala polis AFP har publicerat filmer från flera gripanden och husrannsakningar där det framgår att många verkligen varit helt omedvetna om att de misstänkta har varit under övervakning under mycket lång tid. Under de senaste tre åren har 224 personer gripits i Australien, 500 åtal väckts, 3, 7 ton narkotika säkrats och miljontals dollar beslagtagits.

Foto: United states distric court

Under insatsen Trojan Shield har hittills 155 personer frihetsberövats i insatser som rör svenska förundersökningar, varav 70 i måndagens gryningsräd. 10 personer greps i polisregion Öst där en rad husrannsakningar också genomfördes.

Insatser i Sverige
Hittills har 155 personer frihetsberövats i insatser som rör svenska förundersökningar, varav 70 i måndagens gryningsräd.
Insatser i Sverige
Grafik: DN Källa: Polisen

21 personer anhölls i Västsverige där över 300 poliser slog till på olika platser och i polisregion Syd sitter uppemot 30 personer frihetsberövade med koppling till Anom-fallet. Ett tjugotal personer greps också i region Stockholm där polisen gjorde ”ett stort antal husrannsakningar”.

Läs mer:

FBI: Svensk 37-åring centralfigur i Anom-nätverket

Över tio mord har förhindrats i internationella samarbetet

FBI-agenten berättar: Så lurade vi kriminella världen över

Damberg om Trojan shield: Kommer försvaga gängen

Ett tjugotal från nätverkens toppskikt har gripits i Stockholm

Lasse Wierup: Hur många gånger kan Sverige förlita sig på utländsk polis?

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt