Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-18 19:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/harda-strider-om-oljerik-provins-i-jemen/

VÄRLDEN

Hårda strider om oljerik provins i Jemen

Striderna i Jemen fortsätter att skörda hundratals människors liv. De senaste dygnen ska saudiledda trupper ha dödat 290 houtirebeller. Rebellerna hävdar å sin sida att man dödat flera tusen ”legosoldater” i en offensiv.

Kriget i Jemen har pågått sedan 2014 och står mellan Iranstödda houtirebeller och regeringstrupper med stöd från Saudiarabien. Hittills har minst 233 000 människor mist sina liv i den blodiga konflikten.

Under de senaste veckorna har rebellerna inlett en belägring av Al-Abdiyahdistriktet, en oljerik provins som också är viktig för regeringstrupperna och är säte för det militära högkvarteret.

Enligt rebellerna ska 5 650 fientliga legosoldater dödats, skadats eller tagits till fånga.

Regeringssidan hävdar å sin sida att man dödat 156 rebeller i måndags och ytterligare 134 på tisdagen i luftangrepp som satts in för att stoppa houtirebellernas framryckning i Al-Abdiyah, skriver den turkiska nyhetsbyrån Anadolus utsände i Jemens huvudstad Saana på onsdagen.

På onsdagen bad Iran Saudiarabien om att åter öppna landets konsulat för att återupprättande de diplomatiska kontakterna länderna emellan, något som kan bli inledningen på nya förhandlingar i ett försök att få ett slut på kriget. Det skriver Bloomberg.

Senast parterna träffades var den 21 september.

Kriget har drabbat civilbefolkningen hårt och enligt FN är nästan 80 procent av landets befolkning, vilket betyder omkring 30 miljoner människor, i behov av humanitär hjälp och skydd. Fler än 13 miljoner hotas av svält.

Ämnen i artikeln

Jemen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt