Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-25 13:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/hardare-straff-for-demonstranter-i-belarus/

VÄRLDEN

Hårdare straff för demonstranter i Belarus

Demonstrationer i Minsk i oktober förra året.
Demonstrationer i Minsk i oktober förra året. Foto: TASS

Den som vid två tillfällen grips för att ha gått i ett demonstrationståg i Belarus riskerar upp till tre års fängelse, sedan landets president Aleksandr Lukasjenko skrivit under en ny lag som betraktas som ännu ett hårt slag mot demokratirörelsen i den hårdföra diktaturen. Samma påföljd väntar den som förolämpar en statstjänsteman.

TT Text

En person som döms för spridande av ”falsk information som misskrediterar staten” riskerar fyra års fängelse.

Lukasjenko har inte kommenterat straffskärpningarna, de senaste i raden av hårda nedslag mot demonstranter och dissidenter som protesterar mot det starkt ifrågasatta valresultatet från i fjol, då Lukasjenko, som suttit vid makten sedan 1994, utropade sig till segrare.

En delegation med representanter från EU, USA, Storbritannien, Schweiz och Japan träffade samtidigt den belarusiske utrikesministern Vladimir Makej. I ett uttalande fördömer delegationen den antidemokratiska utvecklingen och uppmanar Belarus att stoppa den ”inhumana behandlingen av fredliga demonstranter och politiska fångar”.

Ämnen i artikeln

Belarus
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt