Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-24 14:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/historisk-dom-efter-bestallt-mord-pa-miljoaktivist/

VÄRLDEN

Historisk dom efter beställt mord på miljöaktivist

En poster som föreställer den mördade miljöaktivisten Berta Cáceres.
En poster som föreställer den mördade miljöaktivisten Berta Cáceres. Foto: Orlando Sierra

RIO DE JANEIRO. Den 44-åriga miljöaktivisten Berta Cáceres försökte stoppa ett dammprojekt i Honduras. Det kostade henne livet.

Nu har en domstol dömt energibolagets chef för att ha anlitat yrkesmilitärer – som utbildats av USA – till att utföra mordet.

När ett kinesiskt företag beviljades lån av Världsbanken för femton år sedan till att bygga fyra vattendammar på floden Gualcuarqe i Honduras fick miljöaktivisten Berta Cáceres nog. Som ordförande för miljöorganisationen Copinh fasade hon för att böndernas mark i regionen skulle hamna under vatten och tog fallet till den interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter i Washington.

Hon avslöjade att det honduranska energibolaget som beställt dammbyggena inte konsulterat bönderna i förväg.

David Castillo förs till domstolen.
David Castillo förs till domstolen. Foto: Orlando Sierra

Vid en protest mot dammprojektet dödades en av medlemmarna i hennes organisation av militären och vid ett senare tillfälle dödades ytterligare två medlemmar. Berta Cáceres mottog flera dödshot och fick veta att hon fanns på militärens dödslista.

– Armén har en dödslista med 18 namn på människorättsaktivister. Mitt namn står överst. När de vill döda mig, så kommer de att göra det, sa Berta Cáceres till tv-kanalen Al-Jazeera i slutet av 2013.

På grund av att hon är en internationellt känd miljöaktivist trodde många att ingen skulle våga döda henne, men två år senare bröt sig en beväpnad man in i hennes hem och sköt henne till döds. Berta Cáceres kollega, den mexikanske miljöaktivisten Gustavo Soto, blev vittne till händelsen.

– När torpeden anlände täckte jag mitt ansikte. Han var bara tre meter bort. Just när han avfyrade flyttade jag på huvudet och kulan passerade mitt öra. Han trodde att han hade dödat mig. Det är ett mirakel att jag överlevde, sa Gustavo Soto, som jobbar för miljöorganisationen Friends of the Earth Honduras, till människorättsorganisationen Amnesty.

Mordet på Berta Cáceres fördömdes av FN, Amerikanska staternas organisation och USA:s ambassadör i Honduras. Tusentals personer kom till hennes begravning och i de flesta länder i Latinamerika anordnades manifestationer. Den amerikanske skådespelaren och miljöaktivisten Leonardo DiCaprio utryckte sin oro över mordet och fick stöd av Barcelonas borgmästare Ada Colau.

Det internationella trycket tvingade Honduras rättsväsende att göra en ordentlig utredning. Den ledde till att energibolagets hållbarhetschef, en chef för ett vaktbolag, en major, en reservofficer och en man från militärens underrättelsetjänst greps för inblandning i mordet.

Samtliga tre militärer hade utbildats på den amerikanska militärbasen Fort Benning i USA, som bland annat tränar elitstyrkor för militäroperationer i Centralamerika. En av militärerna dömdes till 50 års fängelse för att ha avrättat Berta Cáceres.

När det gäller beställningsmord i Latinamerika är det ytterst sällan som rättsväsenden lyckas döma den som beordrat mordet, men det är just vad som hänt nu. I måndags dömde domstolen i Honduras energibolagets chef, David Castillo, för att ha beställt mordet på miljöaktivisten Berta Cáceres.

– Ett historiskt domslut, skriver åklagarämbetet i Honduras.

Åklagaren yrkar på 30 års fängelse och har som bevisföring en konversation i en chattgrupp där energibolagets chef diskuterar mordplanerna med mannen från militärens underrättelsetjänst. Straffsatsen kommer att meddelas den 3 augusti.

Ämnen i artikeln

Honduras
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt