Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-21 00:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/hjalte-fran-andra-varldskriget-dod-vid-101-ars-alder/

VÄRLDEN

Hjälte från andra världskriget död vid 101 års ålder

Hubert Germain var den siste överlevande av de som förlänades Franska befrielseorden för sina insatser under andra världskriget.
Hubert Germain var den siste överlevande av de som förlänades Franska befrielseorden för sina insatser under andra världskriget. Foto: Michel Euler/AP

Hubert Germain var den siste av 1 038 män handplockade av general Charles de Gaulle under andra världskriget. Germain krigade mot Nazityskland och blev med tiden minister. På tisdagen avled han 101 år gammal.

Hubert Germain var son till en general och tog själv examen vid École navale, den franska flottans skola för officerare, kort efter det att Nazityskland intog Frankrike sommaren 1940. Hans militära karriär kom att förläna honom Franska befrielseorden, en orden som tilldelades endast 1 038 personer.

I en intervju berättade Germain hur han berörts starkt av ett möte med general de Gaulle 1940. Den långe generalen hade spänt blicken i den nästan lika långe Germain och sagt:

– Jag kommer att behöva dig.

de Gaulles ord kom att påverka 18-åringen djupt och snart deltog Germain i strider i Nordafrika där han stred i Libyen, Tunisien och Egypten. I ett av slagen ställdes Germain och hans soldater mot den legendariske tyske ”ökenräven” general Erwin Rommel.

Han kom också att delta i strider runt Medelhavet och i augusti 1944 kunde Hubert Germain åter sätta sin fot på fransk mark för första gången på fyra år. Senare berättade han hur han föll på knä på stranden och grät som ett barn för att äntligen ha återvänt till sitt land.

Striderna fortsatte sedan i Toulon, Rhonedalen och Lyon för att befinna sig i södra delen av Alperna när Tyskland slutligen gav upp, skriver nyhetsbyrån AFP.

Efter kriget utnämndes Hubert Germain till rådgivare åt general Pierre Koenig som då var befälhavare för den franska ockupationsstyrkan i Tyskland. Med tiden blev han politiker, sedan parlamentsledamot och minister under åren 1972 till 1974.

Sista gången Hubert Germain deltog i ett offentligt sammanhang var i juni i år. Då satt han i sin rullstol vid sidan av Frankrikes president Emmanuel Macron vid en ceremoni för att uppmärksamma årsdagen av det franska motståndet mot den tyska ockupationsmakten, en dag då general de Gaulle manat till motstånd i en radiosändning från London den 18 juni 1940.

Ämnen i artikeln

Frankrike
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt