Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-03 14:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/hoga-tjansteman-forhors-om-hamnexplosionen-i-beirut/

VÄRLDEN

Höga tjänstemän förhörs om hamnexplosionen i Beirut

Den 4 augusti 2020 förstörde två stora explosioner i hamnområdet i Beirut i Libanon 77 000 bostäder. Minst 218 personer dödades, 7 000 skadades och över 300 000 tvingades tillfälligt från sina hem.
Foto: Bilal Hussein/AP

När en av de kraftigaste explosionerna i modern historia skakade Libanons huvudstad 2020 pekades de styrande ut som misstänkta. Men den iranstödda shiamilisen Hizbollah och dess allierade stoppade utredningen flera gånger. Nu har den mäktige domaren Tarek Bitar återupptagit utredningen och kallat högre statstjänstemän till förhör.

Den 4 augusti 2020 förstörde två stora explosioner i hamnområdet i Beirut 77 000 bostäder i den libanesiska huvudstaden. Minst 218 personer dödades, 7 000 skadades, och över 300 000 tvingades tillfälligt från sina hem.

Explosionen i hamnen utlöste en våg av regimkritiska protester. Anhöriga till offren för katastrofen har sedan dess levt med hopp om att få upprättelse. Trots den skenande korruptionen i Libanon verkade det inte omöjligt att ställa någon till svars – särskilt när utredningen leddes av en domare som vågade utmana de styrande.

Den domaren, Tarek Bitar, lovade att ”inte ge upp”. Han hade tagit över efter att hans företrädare Fadi Sawwan tvingats avgå i början av 2021. Både Sawwan och Bitar har kunnat visa att högt uppsatta politiker och säkerhetsansvariga kände till den livsfarliga förvaringen av flera tusen ton ammoniumnitrat inom hamnområdet – ett ämne som sedan som exploderade.

Explosionen i hamnen utlöste en våg av regimkritiska protester. Anhöriga till offren har sedan dess levt med hopp om att få upprättelse.
Foto: Lisa Mattisson

Nästan alla misstänkta för explosionen tillhör shiitiska, Irantrogna Hizbollah och Amalrörelsen, och deras kristna allierade, dit presidenten Michael Aoun tillhör.

Den politiska eliten har även stört – med det som anses vara juridiska knep – Tarek Bitars utredning fyra gånger under första året. Sedan stoppades utredningen helt från slutet av 2021 tills nu i veckan.

På måndagen återupptog Tarek Bitar utredningen efter att han presenterat juridiska fakta som visar att politikerna inte har laglig rätt att hindra honom.

Det första han beslutade var att släppa fem fångar fria, varav en syrisk svetsare. Medan tolv personer fortfarande är häktade, enligt libanesiska medier.

Domare Bitar har även bestämt sig för att åtala åtta andra personer som kallats till förhör. Bland dem återfinns polisens generaldirektör Abbas Ibrahim, chefen för statssäkerhet Tony Saliba, och före detta premiärministern Hassan Diab.

Läs mer:

Ett år efter explosionen i Beirut: ”Förtvivlan och frustration dominerar livet här”

Ibrahim överlevde båtkatastrofen: ”Vi skickades till döden”

Libanon tvångsförflyttade 200 flyktingar över syriska gränsen

Ämnen i artikeln

Libanon
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt