Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-05 21:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/hogerextrema-partier-med-band-till-ryssland-inspireras-av-sds-framgangar/

VÄRLDEN

Högerextrema partier med band till Ryssland inspireras av SD:s framgångar

Flagga med Sverigedemokraternas partisymbol.
Foto: Johan Nilsson/TT

PARIS. Flera högerextrema partier i Europa – varav några som haft nära band till Ryssland – låter sig inspireras av Sverigedemokraternas framgångar i det svenska valet.

I Frankrike talar Marine Le Pen euforiskt om en ”patriotisk våg” som drar fram över Europa.

I Italien har nationalister som Giorgia Meloni och Matteo Salvini allierat sig med den traditionella högern, på ett sätt som de själva liknar vid utvecklingen i Sverige.

Går det i Sverige, så varför inte här?

Frågan ställs i allt fler länder i Europa, i spåren av Sverigedemokraternas framgångar i det svenska valet.

Den syftar inte bara på själva valresultatet för SD (20,5 procent), utan framför allt på samarbetet med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.

”Må detta ge oss hopp – och bli en modell för hela Europa. När de konservativa och de folkligt förankrade partierna bygger ett trovärdigt alternativ, då förlorar vänstern”, skriver den italienska nationalistledaren Giorgia Meloni i en kommentar.

Hennes parti Italiens bröder (Fratelli d'Italia) är högernationalistiskt, djupt invandringsfientligt och dess ledare – inklusive Meloni – har rötter i den italienska nyfascismen. På söndag kan partiet få omkring 25 procent av rösterna, och nå regeringsmakten.

Det beror på tre saker. Giorgia Meloni har slipat bort mycket av den öppna rasismen och lyckats ”normalisera” sitt parti. Hon har kunnat slugga ur opposition i flera år, medan många andra partier suttit i en samlingsregering. Och slutligen – och inte minst: hon har slutit en allians med det traditionella högerpartiet Forza Italia, som leds av Silvio Berlusconi.

I samma högerkoalition ingår högernationalistiska Lega, vars ledare Matteo Salvini också gärna vill rida på Sverigedemokraternas framgångar:

”Till och med i det vackra och demokratiska Sverige förlorar vänstern och skickas hem. På söndag den 25:e är det vår tur”, jublade Salvini när Magdalena Andersson (S) meddelade att hon avgick i förra veckan.

https://twitter.com/matteosalvinimi/status/1570109701244833793?s=20&t=qRoGtfVyrcAaszc09ZC6_A

Salvini har bland annat gjort sig känd för att ha poserat med Putin-tröjor på Röda torget. Efter början av invasionen har han tonat ned den vurmen, men han är skeptisk till EU:s sanktioner mot rysk olja och gas.

Detsamma gäller för franska Marine Le Pen.

– Det enda energisanktionerna gör är att berika Ryssland – medan vi får en stor ökning av fattigdomen, säger Le Pen, som också varit kritisk till vapenförsändelser till Ukraina.

Le Pens parti Nationell samling fick 2014 ett stort lån från en rysk bank – men hon nekar till att det påverkat hennes ställningstaganden.

I åratal har hon försökt normalisera sitt parti och göra det till en acceptabel samarbetspartner för Frankrikes traditionella höger. Så för Marine Le Pen är nyheterna från Sverige ett lovande tecken i tiden:

– En patriotisk våg sveper över Europa! De folkliga och nationella rörelserna segrar: i går i Sverige, imorgon i Italien.

Samtidigt kommer signaler om att fler traditionella högerpartier sneglar mot extremhögern.

– Jag utesluter ingenting, sa exempelvis den grekiske inrikesministern Makis Voridis i måndags, när han fick frågan om hans parti Ny Demokrati skulle kunna samarbeta med det högerextrema och öppet Rysslandsvänliga partiet Grekisk lösning efter valet nästa år.

Läs mer:

Annika Ström Melin: SD vill förstöra EU inifrån – ge dem inte den chansen

Ewa Stenberg: Kristerssons lag kan också reta upp Turkiet

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt