Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-10 14:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/hogerextremist-far-18-ars-fangelse-langsta-straffet-for-kapitoliumstormningen/

VÄRLDEN

Högerextremist får 18 års fängelse – längsta straffet för Kapitoliumstormningen

Oath Keepers-grundaren Stewart Rhodes.
Foto: Susan Walsh/AP

Grundaren av den högerextremistiska organisationen Oath Keepers, Stewart Rhodes, döms till 18 års fängelse för inblandning i stormningen av USA:s kongress 2021.

Straffet är det längsta som hittills utdömts kopplat till attacken.

En domstol fann i november förra året 58-årige Rhodes skyldig till bland annat uppvigling. Nu har en domare beslutat påföljden.

– Han var den som gav order. Han var den som organiserade grupperna den dagen. Han var anledningen till att de alla var i Washington DC, säger domaren Amit Mehta, enligt CNN.

Målet är det första kopplat till Kapitoliumstormningen där domaren anser att gärningen går att likställa med terrorism. Enligt Mehta är Rhodes ett hot mot USA och har årtionden velat se demokratin urarta till våldsamheter.

Tidigare var det längsta fängelsestraffet som utdömts efter stormningen 14 år.

Innan straffet avkunnades hävdade Rhodes att han är en politisk fånge som precis som Donald Trump gör motstånd mot de som försöker förstöra USA.

Trumpanhängare tar sig in i USA:s kongress i Washington den 6 januari 2021.
Foto: Lev Radin/AP

Den 6 januari 2021 samlades anhängare till avgående president Donald Trump utanför den amerikanska kongressen för att försöka omkullkasta valresultatet. Efter att ha förlorat mot mot Joe Biden spred Trump och hans medarbetare lögner om omfattande valfusk.

Rhodes gick själv aldrig in i Kapitolium under attacken. Åklagaren har tidigare beskrivit att han stod utanför som en ”general på ett slagfält som övervakade sina trupper”-

58-åringen grundade den högerextrema milisen Oath Keepers 2009. Bland medlemmarna finns före detta soldater och poliser som beväpnade ofta deltar vid politiska evenemang och protester.