Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 18:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/hotel-rwanda-stjarna-riskerar-livstid/

Världen

”Hotel Rwanda”-stjärna riskerar livstid

Paul Rusesabagina i rättssalen på måndagen.
Paul Rusesabagina i rättssalen på måndagen. Foto: AFP

Den rwandiske tidigare hotelldirektören Paul Rusesabagina, som blev världskänd genom Hollywoodfilmen ”Hotel Rwanda”, riskerar livstids fängelse om han döms för de brott han anklagas för, enligt åklagare i Kigali.

Rusesabagina anklagades i måndags formellt för tretton olika brott, däribland terrorism, delaktighet i mord och att ha bildat eller anslutit sig till en väpnad milisgrupp.

– För vissa av brotten kan han få 25 år, för andra så mycket som livstids fängelse, säger Faustin Nkusi, talesperson för rwandiska åklagarmyndigheten.

Den 66-årige Rusesabagina flydde utomlands efter folkmordet, då hans agerande räddade livet på över 1.200 personer. På senare tid har han varit starkt kritisk mot landets nuvarande president Paul Kagame, och även uppmanat till väpnat motstånd mot regeringen i en Youtubefilm,

I slutet av augusti försvann han från Förenade Arabemiraten, där han befann sig. Några dagar senare visades han upp i handfängsel i Kigali. Anhöriga tror att rwandiska myndigheter fört bort honom, något presidenten förnekar.

I måndags medgav Rusesabagina i rätten att han bidragit med motsvarande drygt 200.000 svenska kronor till en militant gren hos en av de ledande oppositionsgrupperna. Han bad om ursäkt för alla missgärningar som rörelsen kan ha orsakat. Han sade också att han inte ville bemöta anklagelsepunkterna samtidigt, utan var och en för sig.

Ola Larsmo: Fallet Paul Rusesabagina är en del av en oroväckande trend

Ämnen i artikeln

Rwanda
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt