Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-28 16:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/hunden-aleks-overlevde-tre-veckor-under-rasmassorna/

VÄRLDEN

Hunden Aleks överlevde tre veckor under rasmassorna

50 sek. Hunden Aleks har räddats efter flera veckor under jordbävningens spillror i Turkiet.

Huskyn Aleks begravdes under rasmassorna vid jordbävningen i Turkiet. Efter drygt tre veckor under en kollapsad byggnad drogs han ut levande.

– Ett mirakel, säger räddningsarbetaren Osman Polat till den statliga nyhetsbyrån Anadolu.

Efter att Aleks husse hörde skall från rasmassorna kontaktade han det turkiska djurrättsförbundet Haytap för att få hjälp med att gräva fram sin hund. Efter ungefär två timmars arbete lyckades arbetarna rädda den sibiriska huskyhunden ur det kollapsade tvåvåningshuset.

– Att överleva så länge i det där hålet utan att äta eller dricka är verkligen ett mirakel, sa djurrättsvolontären Osman Polat till den turkiska nyhetsbyrån Anadolu.

Enligt räddningsarbetaren hade Aleks gått ned något i vikt men hans allmänna hälsotillstånd var annars gott.

– Vi insåg att hunden var vid liv och att han var instängd under rasmassorna. Det fanns ett litet hål där hundens nos fick plats, där grävde jag med en mejsel. På något sätt fick jag ut honom, berättade Osman Polat.

Hunden Aleks får vatten efter att ha legat begravd under rasmassorna i över tre veckor.
Foto: DHA/AFP

Räddningsarbetare har hittills grävt fram katter, hundar, kaniner och fåglar som fastnat under rasmassorna. På en del platser finns tält som erbjuder veterinärvård.

Jordbävningarna i Turkiet och Syrien har hittills krävt över 50 000 människoliv och tusentals personer saknas fortfarande sedan det första stora skalvet inträffade den 6 februari.