Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-26 15:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/hundratals-aktivister-gripna-efter-attack-mot-belarusisk-flygbas/

VÄRLDEN

Hundratals aktivister gripna efter attack mot belarusisk flygbas

På flygbasen Matjulisjtjy finns flera plan av typen Beriev A-50. Det som skadades i attacken har förts tillbaka till Ryssland för reparationer.
Foto: AP

Hundratals regeringskritiska belarusier har gripits under den senaste veckan. Enligt aktivister är regimens agerande ett sätt att hämnas för attacken mot ett flygfält i början av mars.

Räderna har riktat sig mot aktivister, journalister, läkare och personer med kännedom om hur man bygger drönare, uppger nyhetsbyrån AP. Enligt Pavel Sapelka från människorättsorganisationen Vjasna har räderna bland annat inträffat i huvudstaden Minsk.

I slutet av februari genomfördes en attack mot den militära flygbasen Minsk-Matjulisjtjy, där ett ryskt radar- och spaningsplan av typen Beriev A-50 ska ha skadats. Den belarusiska exiloppositionen hävdade kort därpå att belarusiska partisaner genomfört attacken.

– Detta var drönare, och de som utförde operationen var belarusier, sade Aliaksandr Azarau, som leder den regeringsfientliga organisationen BYPOL, på sin Telegramkanal då.

Hans organisation har terrorstämplats av regimen och består av poliser och officerare i säkerhetstjänsten som gått i opposition efter det riggade presidentvalet 2020. Valfusket utlöste massdemonstrationer, men de krossades av regimen som grep tusental av demonstranterna.

Enligt Aliaksandr Azaru var målet med attacken att underminera stödet för Rysslands krig och protestera mot att Ryssland tillåts använda flygfält som baser för vapen, flygplan och trupper. Planet som attackerades ska enligt aktivisterna ha använts för att guida ryska robotar till sina mål i Ukraina.

Den belarusiska regimen gav inte någon kommentar direkt efter attacken mot flygbasen och först flera dagar senare bekräftade landets diktator Aleksandr Lukasjenko att sabotaget ägt rum. Under dagarna som följde greps minst 60 personer misstänkta för inblandning i dådet och sedan dess har massarresteringarna alltså fortsatt.

– Åtgärderna mot de som aktivt ger sin syn om kriget i Ukraina – som Ryssland är ansvarigt för – förvärras varje dag, säger Vjasnas Pavel Sapelka till AP.

Han säger att människorättsorganisationen känner till mer än hundra personer som gripits i räder runt om i landet under den senaste veckan, men att det verkliga antalet troligtvis är långt mycket större än så.

– Varje motståndsaktion mot Lukasjenkos regim slås tillbaka med en ny våg av förtryck. Regimens mål är att så mer rädsla i ett redan skräckslaget samhälle, säger Pavel Sapelka till nyhetsbyrån.