Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-13 21:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/hungrig-haj-at-ungar-infor-publik/

VÄRLDEN

Hungrig haj åt ungar inför publik

I Kattegattcentret i Grenå på danska Jylland skedde en ovanlig – och oväntad – nedkomst på fredagen. Fyra ungar av arten högfenad haj föddes. Tyvärr blev två av dem omedelbart uppätna av en annan, större haj.

TT Text

Anläggningen har två högfenade hajar som ingår i ett avelsprogram men personalen visste inte att honan var dräktig. Det var först när besökare larmade om att en stor haj åt upp två små som man blev varse vad som hänt. Personalen ställde sig redo med håven och kunde rädda de två sista ungarna över till en annan bassäng, undan käftarna på den väntande svartfenade revhajen.

Det är inte ofta som högfenade hajar föds i fångenskap, enligt centrets marinbiolog Rune Kristiansen.

– Jag tror vi är nummer tre eller fyra i Europa som har lyckats avla den här mycket eleganta och fascinerande revhajen, säger han.

Rune Kristiansen hoppas nu på fler ungar nästa år.

– Nu har vi i alla fall dokumentation på att han (hanhajen) inte skjuter lösa skott. Att det faktiskt kan ske en befruktning, säger han.

Ämnen i artikeln

Danmark
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt