Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-25 09:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/hungriga-vildsvin-orsakar-problem-pa-roms-gator/

VÄRLDEN

Hungriga vildsvin orsakar problem på Roms gator

Bild 1 av 3 Vildsvin letar efter mat vid en återvinningsstation i Rom.
Foto: Gregorio Borgia/AP
Bild 2 av 3
Foto: Gregorio Borgia
Bild 3 av 3
Foto: Gregorio Borgia

Vildsvin i jakt på mat har blivit en vanlig syn på Roms gator. Inför nästa veckas lokalval har djuren blivit en symbol för stadens undermåliga sophantering.

Men samtidigt som många vill ge borgmästare Virginia Raggi skulden menar experter att en ovanligt stor kull kan förklara utvecklingen.

I den italienska huvudstadsregionen Lazio finns uppemot 6 000 vildsvin. Myndigheterna räknar med att ett par hundra av dem regelbundet lämnar grönområdena för att leta efter mat i stadens överfulla soptunnor.

Att se grupper med mellan tio och 30 vildsvin passera bland butiker, lekplatser och skolor är ingen ovanlighet, enligt AP. Många Rombor har därför börjat lägga upp bilder på stadsbildens senaste tillskott i sina sociala medier.

Men alla tar inte lika lätt på de hungriga djuren.

– Vi har blivit invaderade här, säger restaurangägaren Pino Consolati till AP.

– Det är inte en trevlig situation.

Nästa vecka håller Rom lokalval. Då kan vildsvinen komma att påverka utgången. Stadens borgmästare Virginia Raggi beskylls för att den bristande sophanteringen har orsakat problemet.

Hon får dock stöd av viltexperter som menar att förklaringen till de urbana vildsvinen är mer komplex än så. Bland annat pekar de på ett kraftigt ökat bestånd.

Själv anser Raggi att ansvaret för situationen ligger hos det regionala styret. Tidigare i september lämnade hon in en stämningsansökan mot regionen för vad hon kallar ”den massiva och okontrollerade” vildsvinsstammen, enligt Ansa.

Problemet är däremot inte nytt. Redan 2019 inledde regionen en satsning för att fånga in vildsvinen med hjälp av burar. Nyligen fick också jägare grönt ljus att bedriva selektiv jakt i vissa parker i Lazio.

Enligt regionen måste antalet grisar som årligen slaktas öka till 1 000 för att få ned beståndet till hanterbara nivåer. De senaste två åren har totalt 700 vildsvin slaktats.

Ämnen i artikeln

Italien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt