3 min 47 sek.
Mätstationen vid Barents hav skickar inte längre in israpporter. Det finns ingen is att rapportera om. DN i Teriberka, som kallas ”byn vid världens ände”.
Klimatförändringar är inte alltid dramatiska. De är smygande. Ofta vill människor helst tro att de inte finns.
Teriberka kallas ”byn vid världens ände” och här borde det vara snö och minusgrader. Men marken är bar och i luften är det två plusgrader. Mätstationen vid Barents hav skickar inte längre in israpporter. Det finns ingen is att rapportera om.
Ryssland drabbas hårt av klimatförändringarna. I norra delen av landet är takten snabbare än på de flesta ställen på jorden.
Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.
Alla artiklar gratis till 30 april, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.
DN.se
Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se
e-DN
Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)
DN.Prio
Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning
Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.
Bild 1 av 14Den så kallade skeppskyrkogården med gamla fiskebåtar från sovjettidens fiskekolchos har blivit en sevärdhet för turisterna.
Foto: Oksana Jusjko
Bild 2 av 14Svetlana Ivanova har jobbat som meteorolog i Teriberika i trettio år. För tio år sedan slutade hon skicka in israpporter. Isen försvann.
Foto: Oksana Jusjko
Bild 3 av 14– Förr kunde vi leva helt och hållet på fisket. Nu faller allt samman. Naturen försöker tala om att något är fel, säger den lokala fiskaren Denis.
Foto: Oksana Jusjko
Bild 4 av 14Teriberika fick nyligen en ny skolbyggnad. Den gamla, sovjetiska står fortfarande kvar en bit utanför byn.
Foto: Oksana Jusjko
Bild 5 av 14I hamnen står ett tiotal fiskebåtar förtöjda. Men nästan ingen kan leva helt och hållet på fisket längre. Att ta turister ut på havet ger viktiga extrainkomster.
Foto: Oksana Jusjko
Bild 6 av 14– Vädret här kan ändras mycket snabbt. Så har det alltid varit. Jag har suttit inne på den här mätstationen när det blåste 47 meter i sekunden, säger Svetlana Ivanova.
Foto: Oksana Jusjko
Bild 7 av 14– Förr brukade vi säga att vi har tolv månader vinter och resten sommar. Det har vi inte längre. Nu regnar det i november, konstaterar Jelena Kryvonos som är ordförande för kommunfullmäktige i Teriberka.
Foto: Oksana Jusjko
Bild 8 av 14I Murmansk ligger marken bar, tros att det brukar vara minusgrader och snö i november.
Foto: Oksana Jusjko
Bild 9 av 14Vägarna i Teriberka blir i allt sämre skick på grund av temperaturväxlingarna. Siberian husky-tiken Haisa som är på promenad med husse vadar fram med smältvatten upp till magen.
Foto: Oksana Jusjko
Bild 10 av 14Den gigantiska Batagajkakratern i Sibirien har bildats när permafrosten tinat så att marken kollapsat. Kratern började bildas på 1960-talet och är nu 100 meter djup och en kilometer lång.
Foto: Katie Orlinsky
Bild 11 av 14Denis livnär sig inte bara på fiske, utan även på att köra turister på utflykter ut på tundran med sin snöskoter. Nu står snöskotern i garaget, eftersom det inte finns någon snö.
Foto: Oksana Jusjko
Bild 12 av 14– Hundens tassar är fulla med sand varje dag efter våra promenader. För mig är det onormalt att vara utan snö i november, säger biblioteksföreståndaren Tatiana Nesterova.
Foto: Oksana Jusjko
Bild 13 av 14Nikita Rumjantsev, Darja Misjina, Aleksandra Vinokurova och Valerija Altuchova i Murmansk är medlemmar i den lokala miljöorganisationen Ungdomen och naturen. De är glada över att Ryssland har skrivit på Parisavtalet, men säger att ingenting händer i praktiken.
Foto: Oksana Jusjko
Bild 14 av 14Naturen i Teriberika är präglad av närheten till Barents hav. När havet värms upp blir det också varmare på land.
Foto: Oksana Jusjko
Logga in på Dagens Nyheter
För att använda den här funktionen behöver du vara inloggad.