Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-07 20:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/i-byn-vid-varldens-ande-har-isen-forsvunnit/

3 min 47 sek. Mätstationen vid Barents hav skickar inte längre in israpporter. Det finns ingen is att rapportera om. DN i Teriberka, som kallas ”byn vid världens ände”.
VÄRLDEN

I byn vid världens ände har isen försvunnit

Klimatförändringar är inte alltid dramatiska. De är smygande. Ofta vill människor helst tro att de inte finns.

Teriberka kallas ”byn vid världens ände” och här borde det vara snö och minusgrader. Men marken är bar och i luften är det två plusgrader. Mätstationen vid Barents hav skickar inte längre in israpporter. Det finns ingen is att rapportera om.

Ryssland drabbas hårt av klimatförändringarna. I norra delen av landet är takten snabbare än på de flesta ställen på jorden.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 14 Den så kallade skeppskyrkogården med gamla fiskebåtar från sovjettidens fiskekolchos har blivit en sevärdhet för turisterna.
Foto: Oksana Jusjko
Bild 2 av 14 Svetlana Ivanova har jobbat som meteorolog i Teriberika i trettio år. För tio år sedan slutade hon skicka in israpporter. Isen försvann.
Foto: Oksana Jusjko
Bild 3 av 14 – Förr kunde vi leva helt och hållet på fisket. Nu faller allt samman. Naturen försöker tala om att något är fel, säger den lokala fiskaren Denis.
Foto: Oksana Jusjko
Bild 4 av 14 Teriberika fick nyligen en ny skolbyggnad. Den gamla, sovjetiska står fortfarande kvar en bit utanför byn.
Foto: Oksana Jusjko
Bild 5 av 14 I hamnen står ett tiotal fiskebåtar förtöjda. Men nästan ingen kan leva helt och hållet på fisket längre. Att ta turister ut på havet ger viktiga extrainkomster.
Foto: Oksana Jusjko
Bild 6 av 14 – Vädret här kan ändras mycket snabbt. Så har det alltid varit. Jag har suttit inne på den här mätstationen när det blåste 47 meter i sekunden, säger Svetlana Ivanova.
Foto: Oksana Jusjko
Bild 7 av 14 – Förr brukade vi säga att vi har tolv månader vinter och resten sommar. Det har vi inte längre. Nu regnar det i november, konstaterar Jelena Kryvonos som är ordförande för kommunfullmäktige i Teriberka.
Foto: Oksana Jusjko
Bild 8 av 14 I Murmansk ligger marken bar, tros att det brukar vara minusgrader och snö i november.
Foto: Oksana Jusjko
Bild 9 av 14 Vägarna i Teriberka blir i allt sämre skick på grund av temperaturväxlingarna. Siberian husky-tiken Haisa som är på promenad med husse vadar fram med smältvatten upp till magen.
Foto: Oksana Jusjko
Bild 10 av 14 Den gigantiska Batagajkakratern i Sibirien har bildats när permafrosten tinat så att marken kollapsat. Kratern började bildas på 1960-talet och är nu 100 meter djup och en kilometer lång.
Foto: Katie Orlinsky
Bild 11 av 14 Denis livnär sig inte bara på fiske, utan även på att köra turister på utflykter ut på tundran med sin snöskoter. Nu står snöskotern i garaget, eftersom det inte finns någon snö.
Foto: Oksana Jusjko
Bild 12 av 14 – Hundens tassar är fulla med sand varje dag efter våra promenader. För mig är det onormalt att vara utan snö i november, säger biblioteksföreståndaren Tatiana Nesterova.
Foto: Oksana Jusjko
Bild 13 av 14 Nikita Rumjantsev, Darja Misjina, Aleksandra Vinokurova och Valerija Altuchova i Murmansk är medlemmar i den lokala miljöorganisationen Ungdomen och naturen. De är glada över att Ryssland har skrivit på Parisavtalet, men säger att ingenting händer i praktiken.
Foto: Oksana Jusjko
Bild 14 av 14 Naturen i Teriberika är präglad av närheten till Barents hav. När havet värms upp blir det också varmare på land.
Foto: Oksana Jusjko