Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-26 15:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/i-de-renlariga-talibanernas-land-exploderar-droghandeln/

1 min 55 sek. Talibanerna lovade avskaffa droger – i stället har handeln exploderat. DN på Kabuls överfulla behandlingshem där patienterna fryser och svälter.
VÄRLDEN

I de renläriga talibanernas land exploderar droghandeln

KABUL. Talibanerna har lovat rensa Afghanistan på droger, men deras makttillträde gjorde situationen värre. I Kabul samlas varje dag tusentals narkomaner för att ta heroin. På det överfulla behandlingshemmet fryser och svälter patienterna. Det finns inga resurser för rehabilitering, och snart tar bönorna och riset slut.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 15 Karim Kambari, 35 (mitten av bilden) talar flytande engelska och har till och med besökt Sverige. Jag vet att jag borde sluta med heroinet, säger han. Men det är svårt.
Foto: Paul Hansen
Bild 2 av 15 Khossem, 54 år gammal, tänder på en dos rökheroin under Pul-e-Sukhta-bron i centrala Kabul. Han är en av de tusentals narkomaner som talibanerna försöker få bort från gatorna. De grips och låses in i några veckor, för att sedan släppas ut igen.
Foto: Paul Hansen
Bild 3 av 15 En dos rökheroin kostar runt tre svenska kronor.
Foto: Paul Hansen
Bild 4 av 15 Said Nuragai, 23 år gammal, söker sig liksom hundratals andra narkomaner i den närmast obeskrivliga misären under Pul-e-Sukhta bron för att använda droger.
Foto: Paul Hansen
Bild 5 av 15 ”Vi klagar inte alls på personalen – vi klagar på att vi är alldeles för många på det här behandlingscentret. Det finns inte plats för alla som förs hit”, säger patienten Janagh Mohammadi på Kabuls just nu enda fungerande avvänjningsklinik för heroinister, Ibn Sina.
Foto: Paul Hansen
Bild 6 av 15 Ibn Sina är ett stängt centrum där patienternas hålls inlåsta med hjälp av höga murar. Trots de uppfostrande bilderna finns det just nu ingen professionell rehabilitering att tala om.
Foto: Paul Hansen
Bild 7 av 15 Patienter på Kabuls överfulla behandlingshem som ligger i sängar med filtar kan skatta sig lyckliga. Det finns inte tillräckligt med filtar för alla patienter.
Foto: Paul Hansen
Bild 8 av 15 De inlagda klagar på att de får för lite mat och visar upp sina magra kroppar. När man vänjer sig av från heroin måste man äta, säger de.
Foto: Paul Hansen
Bild 9 av 15 Matbristen är stor säger de inlagda. När det serveras en lunch på ris och bröd köar de i flera omgångar – antalet patienter är tre gånger fler än antalet platser.
Foto: Paul Hansen
Bild 10 av 15 Najibullah Kurga jobbade tidigare som tolk åt amerikanska armén. Han hoppas fortfarande att han ska få SIV, Special Immigrant Visa, till USA. Då måste han bevisa att han arbetat minst tolv månader för amerikanerna och just nu har han bara verifikat för elva.
Foto: Paul Hansen
Bild 11 av 15 Gulam Mustafa sängen grimaserar, han har använt metadon och lider av abstinens. Vännen Asadullah Akram håller honom i handen, försöker lugna honom.
Foto: Paul Hansen
Bild 12 av 15 Trettioåriga Mohammad Omar jobbade tidigare som steward på Kam Air. Jag älskade mitt jobb, säger han. Sedan blev jag arbetslös och hade inget att göra. Det är väldigt lätt att få tag på droger i Kabul.
Foto: Paul Hansen
Bild 13 av 15 Ahmad Zahir Sultani är chef för avvänjningsklinik för heroinister, Ibn Sina. Han konstaterar att drogerna finns i alla samhällsklasser i Afghanistan. ”Jag har haft gamla klasskompisar och studiekamrater som patienter.”
Foto: Paul Hansen
Bild 14 av 15 De allra svagaste bärs av medpatienterna till och från matutdelningen.
Foto: Paul Hansen
Bild 15 av 15 Många av de intagna ligger ute i solen, närmast apatiska.
Foto: Paul Hansen