Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-03 14:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/i-kvall-kan-desantis-utmana-donald-trump/

VÄRLDEN

Trump om DeSantis kandidatur: En illojal person!

Ron DeSantis, republikansk guvernör i Florida.
Foto: Cheney Orr/AFP

Floridaguvernören och republikanen Ron DeSantis utmanar den tidigare presidenten Donald Trump i kampen om att bli Republikanernas kandidat mot Demokraternas Joe Biden.

”Sanningen måste vara den grund vi står på”, säger DeSantis i den film där han tillkännager sin kandidatur.

I april i år konstaterade den 44-årige DeSantis att han inte kandiderade till att bli USA:s nästa president. Samtidigt tillade han:

– Vi får se om och när det kan komma att ändras.

På onsdagen stod det klart att DeSantis kommer att utmana Donald Trump inför presidentvalet 2024. Och Trump reagerade som han brukar – med en frontalattack mot sin motståndare.

Timmarna inför tillkännagivandet skrev Trump i ett inlägg på sociala medier att DeSantis inte kan vinna vare sig presidentvalet eller primärvalet på grund av hur han tidigare röstat i kongressen i frågor om socialförsäkringar samt sjuk- och hälsovårdsprogrammet Medicare, skriver TT.

Han var och är en lärjunge till den hemska RINO Paul Ryan och andra för många för att nämnas”, skriver Trump och syftar med RINO på ”republikan endast till namnet”.

”Han behöver också desperat en personlighetstransplantation och, så vitt jag vet, är de inte medicinskt tillgängliga ännu. En illojal person!”

I en kampanjfilm kallar Trump också DeSantis för ett ”träskdjur” och en av de andra republikaner som kämpar om att bli partiets kandidat, Nikki Haley, kallar DeSantis för ”ett eko”, en kopia av Trump.

DeSantis egen kampanjfilm utmanar i sin tur Trump som använt lögnen som vapen under många år:

”Sanningen måste vara den grund vi står på”, säger DeSantis i filmen.

Bekräftelse om DeSantis kandidatur skulle ha kommit i en intervju med Elon Musk på Twitter senare på onsdagskvällen. Men redan några timmar före intervjun skickade DeSantis in de dokument som behövs för att registrera sin presidentvalskampanj hos den federala valkommissionen, skriver Reuters. När intervjun väl genomfördes kraschade Twitter upprepade gånger, skriver Fox News.

Twitterägaren Musk har träffat DeSantis vid flera tillfällen och hyllat honom offentligt. Detta efter att ”motvilligt” gett sitt stöd till Joe Biden när denne ställdes mot Donald Trump, skriver Washington Post.

Numera uppmanar Elon Musk, en av världens rikaste personer, sina följare på sociala medier att ge sitt stöd till Republikanerna men säger samtidigt att han ännu inte är beredd att ge sitt stöd till någon enskild kandidat. Musk sa tidigare i veckan att han vill se ”någon som är hyfsat normal” som USA:s president.

Hittills har opinionsmätningarna talat till den tidigare presidenten Donald Trumps fördel. I en mätning som publicerades i Wall Street Journal den 21 april fick Trump 51 procent av rösterna och DeSantis 38 procent. Mätningen gjordes bland republikanska väljare.

Och DeSantis trend har varit nedåtgående från en ledning med 13 procentenheter över Trump i december till ett underläge med 13 procentenheter nu.

CNN:s opinionsundersökning visar samma utveckling för DeSantis som i mars fick 36 procent mot Trumps 40 procent och nu i maj bara 26 procent mot Trumps 53 procent.

Nyhetssajten Politico noterar att DeSantis måste skapa historia om han tänker ta sig hela vägen förbi Donald Trump och Demokraternas Joe Biden till Vita huset. Trots att ett halvdussin Floridapolitiker försökt bli president de senaste 50 åren har ingen lyckats.

Sett över en längre tid, ända tillbaka till 1845 då delstaten blev en del av Amerikas Förenta Stater, har ingen kandidat med sina rötter i Florida blivit president i USA.

Läs också:

De slåss om presidentposten i Republikanerna

Ron DeSantis: Jag blir attackerad så fort jag går upp ur sängen