Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-06 09:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/i-stangda-staden-utvinns-nickel-for-varldens-elbilar-till-priset-av-svart-tundra/

3 min 54 sek. I den stängda staden i Sibirien utvinns nickel för världens elbilar – till priset av svart tundra. Skiftet är nödvändigt för klimatet, men jakten på metallen har orsakat en av världens största miljöskandaler.
VÄRLDEN

I stängda staden utvinns nickel för världens elbilar – till priset av svart tundra


En stad byggd av Gulagfångar, stängd för utlänningar och styrd av en av Rysslands rikaste oligarker.

Här finns nyckeln till vårt nya klimatanpassade samhälle – metallen nickel som behövs till batterier i elbilar. Efterfrågan på nickel ökar och en av världen största fyndigheter ligger under marken i Norilsk i Sibirien.

Jakten på nickel ledde ifjol till en av världens största miljöskandaler. Utom synhåll för världen började floder skumma av en röd sörja.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 15 Både nickel- och kopparsmältverk omger Norilsk. Gruvavfallet pumpas ut i avfallsdammar, som ligger alldeles utanför centrum av staden.
Foto: Niklas Meltio
Bild 2 av 15 Längs järnvägen mellan industrianläggningarna ligger stora högar med slagg och stenkol.
Foto: Niklas Meltio
Bild 3 av 15 ”När jag kom hit ner till floden Daldykan var det nära att jag svimmade. Lukten av diesel var så stark. Hela floden var full av diesel, jag hade aldrig sett något liknande”, säger den före detta miljöinspektören Vasilij Rjabinin.
Foto: Niklas Meltio
Bild 4 av 15 Längs floden Daldykan är sanden vid vattenbrynet täckt av ett rött lager järnsulfat. Det är spår efter att dammar med avfallsvatten från smältverket Nadezjda flera gånger svämmat över och floden blivit alldeles röd.
Foto: Niklas Meltio
Bild 5 av 15 Daldykan var en gång rik på fisk. I sjön Pjasino, dit floden leder, har det funnits stör. Nu är den biologiska mångfalden förstörd efter att gruvavfall med nickel, kobolt och koppar i åratal har pumpats ut i floden.
Foto: Niklas Meltio
Bild 6 av 15 Antalet olje- och gasrör växer hela tiden på tundran i Tajmyr. De utgör ett problem bland annat för rendrivande ursprungsbefolkningar.
Foto: Niklas Meltio
Bild 7 av 15 ”Jag vill inte vara någon som fattar skamliga beslut och ursäktar mig med att cheferna krävde det”, säger den före detta miljöinspektören Vasilij Rjabinin. Han avslöjade omfattningen av dieselläckan ifjol och blev därefter tvungen att säga upp sig från jobbet.
Foto: Niklas Meltio
Bild 8 av 15 ”Katastrofen med dieselläckan på tundran 2020 blev en vattendelare för många i Norilsk. Nu vågar man tala öppet om miljöproblemen”, säger bloggaren Vasilij Sjadt, som rapporterar om olaglig avfallsdumpning på Instagram.
Foto: Niklas Meltio
Bild 9 av 15 Marken kring koppar- och nickelsmältverken är täckt av ett lager fint damm, bestående av koppar, nickel och kobolt.
Foto: Niklas Meltio
Bild 10 av 15 Alla transportrör för gruvorna och smältverken placeras över jord, liksom rör för olja och gas. Det går inte att gräva ner dem på grund av permafrosten i Sibirien.
Foto: Niklas Meltio
Bild 11 av 15 Alla höghus i Norilsk är byggda på betongpelare. De kan inte byggas direkt på marken, eftersom det leder till att permafrosten smälter och huset sjunker ner i jorden.
Foto: Niklas Meltio
Bild 12 av 15 Man väljer inte sitt fosterland. Jag trivs i Norilsk. Jag vet att jag alltid får min lön, det finns trygghet och kontinuitet. Nornickel är inte ett företag som går i konkurs, säger sekreteraren Tatiana Tiatusjkina.
Foto: Niklas Meltio
Bild 13 av 15 Norilsk är en av få städer i Sibirien som har större in- än utflyttning. Det beror på att här finns jobb – den lönsamma nickelindustrin genererar fler jobb, bland annat i byggbranschen.
Foto: Niklas Meltio
Bild 14 av 15 Fabriken sponsorerar skolor och lekplatser. Vår stad blir snyggare och prydligare. Ledningen för Nornickel känner ett socialt ansvar. Det är viktigt, säger Ksenija och Stanislav Matiukov. DN träffar dem en fredag kväll på ett bröllop i Norilsk.
Foto: Niklas Meltio
Bild 15 av 15 Ksenija Matiukova (t.v.) är förskolelärare. Hon drömmer om att Nornickel ska bygga ett stort centrum för barn i Norilsk där de kan åka skridskor och rullskridskor. Hennes man Stanislav Matiukov är gruvarbetare. T.h. 19-åriga dottern Darja.
Foto: Niklas Meltio