IAEA: Situationen på kärnkraftverket i Zaporizjzja utom kontroll
En rysk soldat bevakar kärnkraftverket i Zaporizjzja.
Foto: AP
Chefen för FN:s atomenergiorgan IAEA säger att situationen på det ryskockuperade kärnkraftverket i Zaporizjzja är ”fullständigt utom kontroll”. Anläggningen måste inspekteras och är i behov av reparationer.
– Vi kan inte tillåta att det här fortsätter, säger Rafael Grossi.
Kärnkraftverket har kontrollerats av ryska styrkor sedan i början av mars och ligger farligt nära striderna. Anläggningen drivs av ukrainsk personal som står under rysk kontroll, uppger nyhetsbyrån AP.
Enligt IAEA är det störningar i leveranser av utrustning och reservdelar samtidigt som kontakten med personalen är ojämn. Vid en presskonferens i FN:s högkvarter i New York sade atomenergiorganets chef Rafael Grossi att situationen är mycket vansklig.
– Alla principer för kärnsäkerhet har kränkts på ett eller annat sätt och vi kan inte tillåta att det här fortsätter.
Rafael Grossi talar i FN:s högkvarter.
Foto: Spencer Platt/AFP
Grossi uppger att han håller på att att sätta samman ett team som kan åka till anläggningen, men att han behöver klartecken från Ryssland och Ukraina. Teamet måste också få beskydd, vilket kräver att länderna samarbetar.
– Jag vädjar till båda sidor att låta detta uppdrag fortgå, säger han.
Rossi menar att det är samvetslöst att förhålla sig passiv till situationen.
– Om en olycka inträffar vid kärnkraftverket i Zaporizjzja kommer vi inte att ha en naturkatastrof att skylla på – vi har bara oss själva att skylla.
Samtidigt väcker ett uttalande av Tysklands tidigare förbundskansler Gerhard Schröder ont blod i Ukraina, uppger Reuters.
Schröder är vän med president Putin och har fått skarp kritik för sin ryssvänliga hållning under kriget. Nu menar ex-kanslern att den rysk-ukrainska överkommelsen som ska säkra Ukrainas spannmålsexport kan ligga till grund för en väg framåt. Schröder säger att han träffade den ryske presidenten i Moskva förra veckan.
– De goda nyheterna är att Kreml vill förhandla fram en lösning. En första framgång är spannmålsavtalet, kanske den långsamt kan utvecklas till en vapenvila, säger han till tyska tidningen Stern och tv-kanalen RTL.
Den ukrainske presidentrådgivaren Mykhailo Podolyak kallar Schröder för en ”röst för det ryska hovet” och gör klart att spannmålsavtalet inte kommer att leda till några förhandlingar.
”Om Moskva vill ha en dialog ligger bollen på deras planhalva. Först en vapenvila och tillbakadragande av trupper, sedan en konstruktiv (dialog)”, skriver han på Twitter.
Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba menar att det inte finns något mer cyniskt än att Putins hantlangare säger att Ryssland är redo för fredssamtal.
”Vi hör och ser den här 'beredskapen' varje dag: artilleriattacker, robotterror mot civila, massor av grymma brott. Ryssland fortsätter att vara fokuserat på krig, allt annat är bara en rökridå”, skriver han på Twitter.