Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 19:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/ingmar-neveus-det-finns-ingen-magisk-formel-som-loser-asylproblemen/

Världen

Ingmar Nevéus: Det finns ingen magisk formel som löser asylproblemen

I en frågestund efter dagens tal i EU-parlamentet sa Ursula von der Leyen att hon vill avskaffa Dublinförordningen.
I en frågestund efter dagens tal i EU-parlamentet sa Ursula von der Leyen att hon vill avskaffa Dublinförordningen. Foto: John Thys/AFP

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen säger att hon vill skrota Dublinförordningen, EU:s gemensamma system för att reglera asylfall. DN:s Ingmar Nevéus förklarar vad detta kan innebära.

Vad är Dublinförordningen?

Den är en mekanism för att avgöra vilket medlemsland som ska hantera en asylansökan. Grundregeln är att det är det land där den asylsökande först reste in i EU, men andra faktorer som kan påverka är om han eller hon redan har familjemedlemmar i unionen eller redan har en påbörjad ansökan i något land.

Förordningen gäller i EU samt Schweiz, Norge och Island. Den har kritiserats bland annat för att länder i södra Europa, som Grekland och Italien, tvingas hantera orimligt många ansökningar eftersom det oftast är dit flyktingarna först anländer.

Vad vill von der Leyen ändra?

Det är oklart. Hon säger bara att Dublinförordningen ska avskaffas och ersättas med ett nytt europeiskt styrningssystem för migration, ”en mekanism som stärks av solidaritet”.

Detta måste väl tolkas som att Grekland och Italien ska avlastas och andra ta ett större ansvar. Hur detta ska ske är dock ytterst svårt att säga. Obligatoriska kvoter har prövats tidigare, och även system där länder som inte tar emot flyktingar i stället får ”köpa sig fria” har varit på tal.

Inget sådant har ansetts fungera eftersom flera medlemsstater, främst i Centraleuropa, alltid säger blankt nej till att ta emot flyktingar oavsett hur systemet ser ut.

Vad händer nu?

Det alla väntar på – och som von der Leyen refererade till – är EU:s så kallade ”migrationspakt” som flyktingkommissionären Ylva Johansson väntas presentera den 23 september. Då, om inte förr, kommer vi att få detaljerna kring det som kommissionsordföranden avslöjade efter sitt linjetal på onsdagen.

Men att kommissionen skulle ha hittat någon magisk formel som löser alla problem, det är nog att vänta sig för mycket. När Ylva Johansson nyligen fick en fråga om paktens innehåll svarade hon så här:

– När jag presenterar mitt förslag lär väl ingen bli glad.

Ämnen i artikeln

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt