Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-26 15:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/insatsstyrka-har-beslagtagit-ryska-tillgangar-varda-600-miljarder/

VÄRLDEN

Insatsstyrka har beslagtagit ryska tillgångar värda 600 miljarder

Miljardbåten Amadea beslagtogs på Fiji förra året.
Foto: Leon Lord/AP.

Fastigheter, lyxjakter och flygplan – ett år in i kriget har sanktionsbelagda ryssar fått tillgångar värda över 600 miljarder kronor frysta eller beslagtagna av den särskilda insatsstyrka en rad västländer bildat tillsammans.

Insatsstyrkan Repo bildades våren 2022 och består av EU, G7-länderna och Australien. Syftet med samarbetet är att identifiera, hitta och beslagta sanktionsbelagda ryssars tillgångar och därigenom göra det svårare för Kreml att finansiera invasionen av Ukraina.

I maj omhändertog FBI i samverkan med lokala myndigheter på Fiji lyxjakten Amadea, som tillhör oligarken Suleyman Kerimov. Den över 100 meter långa båten värderas till omkring tre miljarder kronor och har förutom ett hummerakvarium både egen pool och helikopterplatta.

Ännu en lyxjakt i samma prisklass har beslagtagits i San Diego i USA. Detsamma gäller sex av oligarken Viktor Vekselbergs fastigheter i New York och Florida, som sammanlagt är värda 750 miljoner kronor, skriver AP.

Oljemiljardären Viktor Vekselberg har nära band till Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: Pavel Golovkin/AP

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har länge velat att beslagtagna ryska tillgångar ska användas för att bygga upp Ukraina. Hittills har över 50 miljoner kronor överförts till landet efter att beslagen förverkats.

Andrew Adams leder USA:s egen insatsstyrka Klepto capture. Han berättar att det görs fler försök att sälja omhändertagna lyxjakter och andra ägodelar. Det finns dock juridiska hinder, och USA kommer förhålla sig till den lagstiftning som finns, säger han.

– Vi kommer inte ta tillgångar som inte är helt förverkade genom juridiska processer och börja konfiskera dem utan rättslig grund, säger han till AP.

USA har nu börjat rikta in sig hårdare på de som hjälper oligarker och andra ryssar att runda sanktionerna.

– Jag tror att det kan vara ganska effektivt att rikta sanktioner mot medhjälpare, säger Adams.