Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-29 04:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/interpols-nye-chef-tortyranklagad-toppgeneral/

VÄRLDEN

Interpols nye chef: Tortyranklagad toppgeneral

Toppgeneralen Ahmed Naser Al-Raisi.
Toppgeneralen Ahmed Naser Al-Raisi. Foto: Ipixelpro/Wikipedia

Det internationella polissamarbetet Interpol har valt den tortyranklagade emiratiske toppgeneralen Ahmed Naser Al-Raisi till ny ordförande, meddelar organisationen.

TT Text

Al-Raisi är chef för Förenade arabemiratens säkerhetstjänst. I fjol varnade människorättsgruppen Human Rights Watch (HRW) tillsammans med en rad andra organisationer för att den emiratiske generalen är ”en del av en säkerhetsapparat som fortsätter att ha fredliga kritiker som måltavla”.

Han anklagas bland annat för tortyr i samband med fängslandet av regimkritikern Ahmed Mansoor, som uppges ha suttit inlåst i en fyra kvadratmeter stor cell utan madrass sedan 2017.

Posten som ordförande är mestadels symbolisk, och tillsätts genom en omröstning i årsmötet som den här gången hålls i turkiska Istanbul. Cirka 470 polischefer, ministrar och andra representanter från fler än 160 av medlemsorganisationens 195 länder finns på plats.

Al-Raisis kandidatur kommer efter flera års frikostiga donationer från den emiratiska regimen. Landet har sedan tidigare anklagats för att förfölja politiska motståndare genom Interpols verktyg för att efterlysa brottslingar.

Läs mer:

Satt i isoleringscell i sju månader: ”Rena hånet om al-Raisi blir vald”

”MBZ” – den medieskygge emiren som leder Mellanösterns nya supermakt

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt