Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-07 11:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/iran-tar-nytt-kliv-fran-karnavtalet/

Världen

Iran tar nytt kliv från kärnavtalet

Reaktorbyggnad vid kärnkraftverket i Bushehr.
Reaktorbyggnad vid kärnkraftverket i Bushehr. Foto: Majid Asgaripour

Iran bryter mot ännu en del av det internationella kärnavtalet. Landet har tillverkat uranmetall, som potentiellt skulle kunna användas för att tillverka kärnan till ett kärnvapen.

TT Text

FN:s atomenergiorgan IAEA bekräftar att den har observerat 3,6 gram uranmetall vid en anläggning i Esfahan.

Under det gångna året har Iran trappat upp sina avsteg från avtalet från 2015, samtidigt som USA:s nya regering säger sig vilja backa till det som stormakterna och Iran kom överens om. Frankrike, Tyskland och Storbritannien uttryckte sin oro när Iran aviserade sina planer i november.

Iran pekar på mordet på en av landets främsta kärnforskare i november, vilket man anklagar Israel för. Till följd av det meddelade det iranska styret att tillverkningen av uranmetall skulle påbörjas.

Läs mer:

Nathan Shachar: Bidens planer på Iranavtal skapar ångest i Israel

Israels hemliga krig mot Irans kärnteknik

Iran: Kärnenergiforskare dödad i attentat

Ämnen i artikeln

Iran
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt