Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-14 21:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/iran-uppger-att-svensk-medborgare-gripits-misstankt-for-spioneri/

VÄRLDEN

Iran har gripit svensk man misstänkt för spioneri

Iransk underrättelsetjänst uppger att en svensk medborgare gripits, misstänkt för spioneri.
Iransk underrättelsetjänst uppger att en svensk medborgare gripits, misstänkt för spioneri. Foto: Vahid Salemi/AP

Irans underrättelsetjänst meddelade på lördagen att de har gripit en svensk medborgare, misstänkt för spioneri, rapporterar Reuters. UD bekräftar att det rör sig om den 30-åring som frihetsberövades i Iran i april.

TT Text

”Ministeriet för underrättelsetjänst tillkännagav att en medborgare i konungariket Sverige har gripits misstänkt för spioneri”, citerade Irans officiella nyhetsbyrå IRNA den iranska underrättelsetjänstens uttalande.

UD bekräftade på lördagen att det är samma 30-årige man från Sverige som frihetsberövades i Iran redan i april, men som Iran inte rapporterade om då.

”Den misstänkte har bevakats av underrättelsetjänsten under flera tidigare resor som gjorts till Iran, på grund av misstänkt beteende och kontakter [...] eftersom denne besökt städer som inte är turistdestinationer” sade den iranska underrättelsetjänsten till den Iranska nyhetsbyrån Fars.

Gripandet av svensken i maj tros vara kopplat till den då pågående rättegången i Stockholm mot krigsbrottsanklagade iraniern Hamid Noury.

Den nu 61-årige Hamid Noury dömdes nyligen till livstids fängelse och utvisning för grovt brott mot folkrätten och mord, i samband med avrättningarna av politiska fångar i Iran sommaren 1988. Iran fördömde domen och sade att den var ”politiskt motiverad” och inte hade någon ”juridisk giltighet”.

Sedan rättegången har spänningarna ökat mellan Iran och Sverige. Domen fick Iran att i protest kalla hem sin ambassadör i Sverige.

Sedan tidigare sitter den svenske medborgaren Ahmedreza Djalali fängslad i Iran, där han riskerar dödsstraff, anklagad för spioneri.

Ämnen i artikeln

Iran
Spioneri
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt