Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-20 13:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/islamister-dodade-pa-vastbanken-i-israelisk-rad/

VÄRLDEN

Islamister dödade på Västbanken i israelisk räd

Flera palestinier dödades på söndagen i en israelisk räd på Västbanken nordväst om Jerusalem.
Flera palestinier dödades på söndagen i en israelisk räd på Västbanken nordväst om Jerusalem. Foto: Abbas Momani/AFP

Fem islamister, från Hamas och Jihad-rörelserna, dödades natten till söndagen under en brett upplagd israelisk arresteringsvåg på Västbanken. Hamas-ledningen i Gaza anklagar president Mahmoud Abbas palestinska självstyre för att ha samarbetat med Israel under operationen.

Premiärminister Naftali Bennett, på väg till FN:s generalförsamling, sade att ”Israel ingripit mot islamist-cellerna för att förhindra en våg av terrordåd, planerade från Gaza”.

Under den israeliska räden, som skedde samtidigt i fyra byar på norra Västbanken, och i byn Biddu utanför Jerusalem, sårades flera israeliska kommandosoldater, två av dem svårt. De dödade palestiniernas kvarlevor är i israeliskt förvar och ett okänt antal palestinier har gripits.

Den stora frågan just nu är om Hamas kommer att replikera med raketeld mot Israel. Bakom kulisserna pågår förhandlingar via Kairo mellan Israel och Hamas om fortsatta lättnader i av det israeliska embargot och om bistånd från Qatar för att avlöna palestinska statsanställda i Gaza.

Hamas kommer att utsättas för intensiva egyptiska påtryckningar att inte trappa upp läget. Men Hamasledaren Yihiya Sinwar, som tog initiativet till vårens strider mellan Hamas och Israel, har visat att han är kapabel att bortse från sådana hot, också då det betytt avbrutet bistånd och stängning av gränsen mellan Gaza och Egypten i Rafah.

Ämnen i artikeln

Hamas
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt