Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-27 02:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/israel-backar-efter-kritiken-lovar-tygla-export-av-spionprogram/

VÄRLDEN

Israel backar efter kritiken - lovar tygla export av spionprogram

Israels försvarsminister Benny Gantz.
Israels försvarsminister Benny Gantz. Foto: Emmanuel Dunand/AFP

Israel lovar skärpa kontrollen över sin export av högteknologi. Försvarsminister Benny Gantz kansli meddelade på torsdagskvällen att en kommission av experter från utrikes- och försvarsdepartementen ska se över reglerna för export till diktaturer av spion- och spårningsprogram.

Kritiken och indignationen världen över efter avslöjandena om spionprogrammet Pegasus har skakat Jerusalem. De senaste dagarnas kaskader av protester och fördömelser, från bland annat Frankrikes president Emanuel Macron och tyska kanslern Angela Merkel, har skadat elektroniksektorn – den omskrivna ”Start-up Nation” - och tvingat regeringen att agera.

NSO, tillverkare av programmet Pegasus, som använts av förtryckarregimer mot journalister och MR-aktivister, har stått i centrum för den pågående skandalen. Men flera andra företag, Black Cube, Cellebrite och Quadream, erbjuder liknande service.

Spionprogrammen, som kan ta över en mobiltelefon utan att ägaren ens öppnar en länk, ger diktaturer som Saudiarabien, Arabemiraten och Azerbajdzjan ett dramatiskt övertag i deras kampanjer mot kritiker och demokrater.

High-techföretagen, och officiella israeliska talesmän, har rutinmässigt insisterat på att deras utrustning syftar till bekämpning av terrorism och extremism. Men dessa ursäkter har klingat allt mer ihåligt under den gångna veckans detaljerade avslöjanden om Pegasus-programmet. Ett samarbete mellan 17 stora medier, med israeliska Haaretz som initiativtagare, har dokumenterat en lång rad missbruk av produkterna.

En för Israel särskilt besvärande detalj i sammanhanget är att många av de stater som köpt spionprogrammen gjorde det strax innan eller strax efter att de knutit diplomatiska förbindelser med Israel. Få betvivlar att utrikes- och försvarsdepartementen aktivt bistått elektronikföretagen i deras marknadsföring, något som förnekas på officiellt håll.

Debatten om cybervapnen är en aspekt av den större debatten om Israels vapenexport. Enligt Stockholmsbaserade SIPRI är Israel världens åttonde vapenexportör, och en av de största importörerna. Till Israels viktigaste kunder hör Indien, Azerbajdzjan och Vietnam. Israel har också ett nära och växande samarbete med Kina, något som oroar USA och föranlett flera skarpa varningar från Washington.

Läs mer:

Israel ska se över övervakningshärva

Erik de la Reguera: Avlyssning på entreprenad gör vanliga medborgare till stora förlorare

Ämnen i artikeln

It-säkerhet
Israel
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt