Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 05:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/israel-borja-oppna-upp-landet-igen/

Världen

Israel börjar öppna upp landet igen

En kvinna får covidvaccin i Tel Aviv.
En kvinna får covidvaccin i Tel Aviv. Foto: Chine Nouvelle/TT

Halvvägs in i vaccineringsarbetet har Israel på söndagen börjat öppna upp stora delar av landet igen.

Men krav på mask och social distansering kvarstår – och det kan bli tal om ännu en nedstängning.

Två månader efter att Israel inledde sitt vaccinationsprogram har nästan hälften av landets befolkning fått doser. Därför började landet på söndagen att öppna upp stora delar av ekonomin igen – på dagen exakt ett år efter det första bekräftade israeliska fallet av covid-19, skriver Reuters.

Butikerna har fått öppna som vanligt för alla, medan gym, hotell och biografer kräver att man visar upp ett digitalt ”grönt kort” via en app som är kopplad till personens medicinska journaler. När man fått två doser av vaccinet eller har konstaterad immunitet efter tillfrisknande från covid-19 från man passet.

Myndigheterna kommer även att öppna skolor för 1,2 miljoner elever i grundskolan. Gymnasieeleverna får vänta ytterligare en månad innan de får komma tillbaka till skolan.

”Vi är det första landet i världen som vaknar till liv igen tack vare de miljoner vaccindoser som vi köpt in. Vaccinerad? Skaffa det gröna passet och kom tillbaka till vardagen”, twittrar Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Men kravet att bära mask och social distansering gäller fortfarande. Religiösa samlingsplatser får fortfarande endast ta in hälften så många besökare än vanligt.

46 procent av Israels nio miljoner invånare har fått minst en dos av Pfizer/Biontechs vaccin sedan den 19 december. En israelisk studie visar att risken att insjukna i covid-19 minskar med 95 procent efter andra dosen av vaccinet.

Men eftersom mer än halva landet fortfarande inte har vaccinerats, framhåller Nachman Ash, läkaren som leder Israels pandemiarbete, att ytterligare en nedstängning fortfarande är möjlig.

Läs mer:

Israelisk studie: Pfizers vaccin 99 procent effektiv skydd mot dödsfall

Studio DN 19 februari: Därför är Israel världsledande i vaccineringen

Ämnen i artikeln

Israel
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt