Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-14 15:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/israel-dodade-islamist-ledare-i-gaza/

VÄRLDEN

Jihad-rörelsen svarar på Israels angrepp med raketer mot tiotals städer

Bild 1 av 2 Israel bombade Gaza på fredagen.
Foto: TT
Bild 2 av 2 Israel bombade Gaza på fredagen.
Foto: TT

Islamska Jihad i Gaza avfyrade på fredagskvällen nära hundra raketer mot en rad israeliska samhällen – ett svar på Israels luftangrepp mot rörelsens ledare i Gaza tidigare på dagen.

Jihads attack, som träffade flera av Tel Avivs södra förstäder, startade i samma ögonblick som den israeliske premiärministern Yair Lapid inledde sitt tv-tal om operationen.

De israeliska robotarna dödade befälhavaren för Jihads raketenheter, Taysir al-Ja’abari, och kring femton andra av rörelsens lokala ledare. Enligt Gazas myndigheter dödades elva personer, bland dem en 5-årig flicka.

Jihads ledare Ziyad al-Nakhallah, som befinner sig i Teheran, sade efter de israeliska attackerna till den libanesiska tv-kanalen al-Mayadin: ”Detta betyder krig, det ska Tel Aviv och sionismens andra städer snart bli varse!”.

Israel meddelade strax efter sina angrepp Hamas-rörelsen, som styr Gaza, att dess angrepp är riktade endast mot Islamska Jihad och inte mot det långt större Hamas. Egyptiska och qatariska medlare försökte på fredagen övertala Hamas att inte ansluta sig till striderna. Hamas är inte intresserat av en konfrontation just nu, men en ljudlig opinion på palestinska sociala medier kräver av Hamas att ge sig in i leken och ”inte går Israels ärenden”. 2019, då Israel dödade Jihad-rörelsens dåvarande ledare i Gaza, höll sig Hamas utanför striderna, och hånades för detta.

Krisen som nu blossat upp har pågått i fyra dagar, sedan israeliska soldater förde bort Basem al-Sa’adi, en av Jihad-rörelsens ledare på Västbanken. Jihad meddelade då att hämnd var på väg, och Israel svarade med att dirigera om all väg- och tågtrafik i områden som kan nås av automateld från Gaza. Invånarna i samhällena närmast gränsen förbjöds att närma sig stängslet mellan Israel och Gazaremsan.

Sedan dess har den israeliska pressen och de berörda invånarna i södra Israel gått hårt åt regeringen och dess ”mjukhet”. I stället för att huka sig och lamslå trafiken borde man slå hårt mot Jihad, har det hetat i nationalistpartiernas utskällningar av regeringen. Det torde ha spelat in att kampanjen inför valet 1 november redan är igång, och att både premiärminister Yair Lapid och försvarsminister Benny Gantz leder partier med förhoppningar att bilda regering.

Jihads talesmän sade efter den första raketskuren att ”detta är bara början”. Enligt israeliska talsmän sköt luftvärnssystemet ”Järnkupolen” de allra flesta projektilerna. Klockan tio på fredagkvällen hade inga svårare personskador rapporterats i Israel.

Ämnen i artikeln

Gaza
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt