Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-24 07:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/israel-ska-se-over-overvakningsharva/

VÄRLDEN

Israel ska se över övervakningshärva

Israels försvarsminister Benny Gantz frågades ut av vänsterpartiet Meretz om NSO:s export av Pegasus på torsdagen. Bilden är från ett tidigare möte i Washington.
Israels försvarsminister Benny Gantz frågades ut av vänsterpartiet Meretz om NSO:s export av Pegasus på torsdagen. Bilden är från ett tidigare möte i Washington. Foto: Andrew Harnik

Israel har tillsatt en kommission som ska se över anklagelserna om missbruk av det israeliska teknikföretaget NSO:s övervakningsprogram Pegasus.

På torsdagen blixtinkallade Frankrikes president Emmanuel Macron samtidigt till ett säkerhetsmöte om härvan.

TT Text

Det var i helgen som flera internationella medier avslöjade att närmare 50 000 telefonnummer till aktivister, journalister och politiker runt om i världen kan ha övervakats med hjälp av programmet Pegasus.

En israelisk kommission har nu tillsatts för att se över hur NSO:s övervakningsmjukvara har använts.

Pegasus har avslöjat ”många terrorceller”, uppger Ram Ben-Barak som leder det israeliska parlamentet Knessets utrikes- och försvarskommitté på torsdagen. Han tillägger dock att landet ”måste undersöka om den felanvänts eller sålts till oansvariga organisationer”.

Både Israels försvarsdepartement, som ser över NSO:s export av Pegasus, och företaget har sagt att programmet endast är till för att spåra terrorister eller brottslingar och att alla utländska kunder är godkända regeringar.

Men anklagelserna om missbruk har väckt frågor inom den regerande koalitionen i Israel. En av dess medlemmar, vänsterpartiet Meretz, frågade ut försvarsminister Benny Gantz om NSO:s export av Pegasus vid ett möte på torsdagen.

NSO har sålt programmet till 45 länder och tackat nej till 90 andra som potentiella kunder, enligt ett uttalande av företagets vd Shalev Hulio. Enligt vd:n kan mjukvaran inte användas mot israeliska eller amerikanska mobiltelefoner.

Den Parisbaserade pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser uppmanade på onsdagen till ett tillfälligt stopp av försäljningen av övervakningsprogram. Även den tyska förbundskanslern Angela Merkel är kritisk. På torsdagen säger hon till journalister i Berlin att spionprogram inte ska få säljas till länder där det saknas juridisk översyn.

Frankrikes president Emmanuel Macron kallade på torsdagen till ett brådskande nationellt säkerhetsmöte för att diskutera Pegasus-härvan. Telefonnummer tillhörande presidenten och ytterligare 14 ministrar i hans regering fanns med på en lista över möjliga mål för Pegasus övervakning, har den franska tidningen Le Monde nyligen rapporterat.

Dessutom anklagas marockansk säkerhetstjänst för att ha använt Pegasus för att spionera på flera franska journalister.

Läs mer:

Spionprogram har använts mot journalister och aktivister

Reportrar utan gränser vidtar rättsliga åtgärder efter spionavslöjande

Uppgifter: President Macrons telefon hackad av Pegasus

Ämnen i artikeln

It-säkerhet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt