Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-29 12:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/israeler-stottar-sin-regering-i-glasskampen-med-ben-jerry-s/

VÄRLDEN

Israeler stöttar sin regering i glasskampen med Ben & Jerry's

Danit Alon Mohel och sonen Yotam äter glass på Ben & Jerry's.
Danit Alon Mohel och sonen Yotam äter glass på Ben & Jerry's. Foto: Paul Hansen

BE'ER TUVIA, Israel. Glass kan tyckas vara något av det mest harmlösa som finns. Så inte i Israel. Där har glassjätten Ben & Jerry's beslut att sluta sälja sina produkter på den av Israel ockuperade Västbanken blåst upp en storpolitisk strid.

Danit Alon Mohel och hennes son Yotam sitter vid ett utebord i det stekande solgasset och slevar i sig varsin bägare chokladglass. Men det är inte vilken glasspaus som helst. Mor och son genomför en politisk manifestation.

– Vi vill visa vårt stöd för Ben & Jerry's ägare i Israel som i alla år sålt glass till israeler, oavsett var de bor. Nu vill ju huvudägarna i USA diskriminera en stor del av vår befolkning, och det tycker vi är ohederligt och omoraliskt, säger Danit Alon Mohel.

Därför har Danit och tonårssonen Yotam bilat till Be'er Tuvia i södra Israel, där Ben & Jerry's har en glassfabrik med vidhängande restaurang. De har också passat på att handla i souvenirshopen.

Danit och Yotam Mohel äter Ben & Jerrys.
Danit och Yotam Mohel äter Ben & Jerrys. Foto: Paul Hansen

Bakgrunden är beskedet tidigare i veckan från Ben & Jerry's amerikanska moderföretag. De meddelade att de inte kommer att förnya licensen för Ben & Jerrys franchisetagare som verkar på de områden som Israel ockuperar på Västbanken.

Försäljning ”på ockuperat palestinskt område går emot våra värderingar”, heter det i ett uttalande från glassjättens amerikanska ledning. Ben & Jerry's har ända sedan starten 1978 profilerat sig med radikalt samhällsengagemang.

Bland annat var de tidiga med att driva rättvisefrågor för homosexuella, och de stödde den vänsterinriktade demokraten Bernie Sanders försök att bli presidentkandidat i USA-valen 2016 och 2020.

Att företaget nu tar ställning i frågan om de israeliska bosättningarna på palestinsk mark är inget som det officiella Israel tar lätt på. Frågan hamnade genast på regeringens bord. Premiärminister Naftali Bennett ringde upp styrelseordföranden på Unilever, det multinationella livsmedelskonglomerat som äger Ben & Jerry's, och varnade för ”allvarliga konsekvenser” om beslutet genomdrivs.

Israels FN-ambassadör har talat om ”antisemitism”, och amerikanska judiska organisationer har uppmanat till bojkott av Ben & Jerrys glass i USA.

Ben & Jerry's har funnits länge i Israel.
Ben & Jerry's har funnits länge i Israel. Foto: Paul Hansen

I Be'er Tuvia ställer sig kunderna bakom premiärministerns hårda motreaktion.

– Detta är ett stort, ansett företag som nu faller till föga för BDS-rörelsen. Vem vet var det slutar, säger Lea som sitter med sin stora barnaskara under ett parasoll.

Lea, som inte vill säga sitt efternamn, syftar på den internationella rörelse som uppmanar till bojkott och sanktioner av Israel.

Men det finns också andra israeliska röster. Sahar Vardi på den radikala nättidningen +972 påminner om att palestinska byar på Västbanken inte har Ben & Jerry's glassbägare i frysen. ”Faktum är att de inte har någon frys, ja, inte ens någon elektricitet”.

Läs mer:

Glassbråk mellan Israel och Ben & Jerry's

Ämnen i artikeln

Israel
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt