Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-21 09:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/israelisk-elitstyrka-skot-ihjal-palestinska-officerare/

VÄRLDEN

Israelisk elitstyrka sköt ihjäl palestinska officerare

Foto: Oday Daibes/TT

JERUSALEM. En israelisk elitstyrka dödade tre personer, varav två palestinska underrättelseofficerare, på torsdagsmorgonen under en eldstrid i Jenins flyktingläger på Västbanken.

– Det här är en svår kränkning av självstyret. Officerarna dödades på palestinskt område, säger en palestinsk regeringstalesperson till DN.

Militärkällor i Jerusalem uppger att en enhet ur den israeliska polisens terroristbekämpningsenhet Yanam gick in på självstyrande palestinskt område på spaning efter medlemmar av Islamska jihad, som skjutit skarpt mot israeliska soldater på Västbanken. Av allt att döma var israelerna utklädda till araber. När israelerna öppnade eld mot de efterspanade jihadisterna möttes de av eld från palestinska soldater som patrullerade flyktinglägret. De israeliska poliserna besvarade elden – det var då de två officerarna sköts ihjäl, samt en av de efterspanade männen.

Flera personer skadades och fördes till israeliska sjukhus, ett tecken på att Israel tar på sig ansvaret för det inträffade.

Enligt gällande rutiner går israeliska styrkor in i palestinska samhällen först efter mörkrets inbrott, och bara efter att den palestinska underrättelsetjänsten informerats. Detta hade enligt palestinierna inte skett.

Palestinska styrkor opererar dagtid. Detta för att undvika alla möten mellan israeliska och palestinska soldater. Dels kan sådana möten leda till missförstånd, som på torsdagen, dels vill den palestinska regeringen inte att allmänheten med egna ögon skall se något av det – mycket omfattande – säkerhetssamarbetet mellan Israel och palestinska myndigheten. När israeliska styrkor kommer till ett flyktingläger eller en by för att gripa någon sker det ofta efter tips från den palestinska säkerhetstjänsten. Men då gripandet sker syns inga palestinska styrkor till.

Förutom palestinska myndighetens reguljära väpnade styrkor finns det i Västbankens flyktingläger tusentals tungt beväpnade personer. De flesta av dem hör till de så kallade al-Aqsabrigaderna, som en gång lydde under regeringspartiet Fatah men vars lojalitet i dag ofta är oklar. Dessa får hållas så länge de inte konfronterar regimens styrkor och så länge de inte samarbetar med islamistiska Hamas eller Islamiska jihad.

Kampen mot Hamas är det som förenar Palestinska myndigheten och Israel på Västbanken. Ingen Hamasledare sätter sig i sin bil eller ringer ett telefonsamtal utan att någon ser det. Ofta, som de senaste veckorna, grips Hamasaktivister av Israel och hålls fängslade med dekret en tid. Detta för att inpränta i yngre aktivister att all opposition är förenad med svåra uppoffringar.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt