Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-06 13:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/israelisk-studie-pfizers-vaccin-99-procent-effektiv-skydd-mot-dodsfall/

Världen

Israelisk studie: Pfizers vaccin 99 procent effektiv skydd mot dödsfall

Den 16 februari hade 4 miljoner personer vaccinerats i Israel.
Den 16 februari hade 4 miljoner personer vaccinerats i Israel. Foto: Alex Kolomiensky/AFP

Pfizers vaccin mot covid-19 har minskat smittspridningen med nästan 96 procent och risken att avlida med 99 procent bland de personer som fått båda sprutorna. Det visar en studie gjord av Israels hälsodepartement som publicerades på lördagen.

– Vaccinet minskar tydligt dödligheten, säger generaldirektören för Israels hälsodepartement, Chezy Levy, på lördagen.

Uppdatering 21-02-21, 23.05: Texten har tillfogats en rättelse

De nya siffrorna stärker bilden av att Pfizer-Biontechs vaccin är ett effektivt skydd mot spridningen av covid-19. För mindre än en vecka sedan publicerades resultatet av en studie som omfattade 600.000 personer i Israel som fått båda sprutorna av vaccinet.

Den studien visade att vaccinet mot covid-19 minskade antalet symtomatiskt sjuka med 94 procent. Tidigare i veckan publicerade den israeliska hälsovårdsorganisationen Maccabi siffror från 620.000 personer som då hade fått sin andra dos. Dessa visade att vaccinet hade ett 95-procentigt skydd mot viruset. Bara 608 personer konstaterades smittade.

På lördagen bekräftade Israels hälsodepartement, med hänvisning till en studie som ännu inte publicerats, att Pfizers vaccin minskade antalet som smittades av viruset med 95,8 procent bland dem som hade fått båda injektionerna. Detta jämfört med personer som inte vaccinerats alls, skriver den israeliska tidningen Haaretz.

Uppgifterna bygger på ett urval av de 3,5 miljoner personer som då fått båda sina doser. Skyddet ökar efter 14 dagar från det att man fått den andra sprutan.

Vaccinet är också 98 procent effektivt när det gäller att minska svår sjukdom i samband med coronasmitta, som feber och svårigheter att andas, och 98,9 procent effektivt när det gäller att förhindra att den sjuke läggs in på sjukhus eller att personen avlider till följd av smittan. Det skriver Jerusalem Post.

Uppgifterna har samlats in fram till den 13 februari från personer som fått sin andra spruta minst två veckor tidigare.

– Vaccinet minskar tydligt dödligheten och den effekten kan vi se i de data vi har över dödsfall i landet, säger generaldirektören för Israels hälsodepartement, Chezy Levy till Jerusalem Post.

Israels vaccinationsprogram, som så här långt har nått flest personer jämfört med befolkningen i världen, har gjort att flera restriktioner nu har kunnat lättas och att myndigheterna åter kommer att öppna skolor för 1,2 miljoner elever och många affärer, gym och gallerior på söndag.

Myndigheterna har också skapat en app med ett ”Grönt pass” som de som fått sina två sprutor eller har bedömts immuna efter att ha genomgått sjukdomen kan visa upp när de vill ta in på hotell eller delta i olika kulturarrangemang. Appen är kopplad till personens medicinska journaler, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Men appen har redan drabbats av problem, mindre än 24 timmar efter det att den lanserades, skriver tidningen Hayom. Enligt tidningen överbelastades systemet när miljoner israeler samtidigt försökte ta sig in i appen för att börja använda den.

Israel inledde vaccineringen den 19 december.

Rättelse: I faktarutan till artikeln påstods felaktigt att de två siffror som jämfördes gällde effektiviteten efter den första och den andra sprutan. I själva verket gäller båda siffrorna effektiviteten efter den andra sprutan men med olika tidsintervall – 7 respektive 14 dagar.

Ämnen i artikeln

Israel
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt