Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-26 15:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/italien-wagner-betalar-15-miljoner-dollar-for-mord-pa-italiensk-minister/

VÄRLDEN

Italien: Wagner betalar 15 miljoner dollar för mord på italiensk minister

Italiens försvarsminister Guido Crosetto har hamnat i gräl med Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin. Nu har Wagner satt ett pris på hans huvud, enligt en underrättelserapport.
Foto: Takashi Aoyama/Getty Images

Den ryska privatarmén Wagner har utfäst en belöning på 15 miljoner dollar till den som mördar Italiens försvarsminister Guido Crosetto, enligt den italienska underrättelsetjänsten.

Anledningen ska vara att ministern beskyller Wagner för att ligga bakom den senaste tidens flyktingvåg över Medelhavet.

Ukrainakriget sätts nu i samband med ännu en av tidens brännande frågor: migrantkrisen på Medelhavet.

Den regerande högernationalistiska koalitionen i Italien gick till val på att stoppa inflödet av båtmigranter från Nordafrika. Den har sedan fått hård kritik för sin stenhårda linje, bland annat efter att 69 människor dog när ett fartyg förliste utanför Kalabriens kust.

Samtidigt har premiärminstern Giorgia Meloni från nyfascistiska partiet Italiens bröder överraskat många med sitt fortsatta tydliga stöd för Ukraina. Detta gör hon samtidigt som Silvio Berlusconi, grundare av koalitionspartiet Forza Italia, har framträtt som en oblyg försvarare av Rysslands president Putin.

Tragedierna på Medelhavet har varit svårhanterliga för Meloni, som har hamnat i kläm mellan EU och de egna väljarna som vill ha en fortsatt hård linje.

Men nu flyter kriget och flyktingkrisen ihop.

Den senaste tiden har flera italienska ministrar pekat ut Ryssland som boven i flyktingdramat. Särskilt Wagner, den ökända ryska privatarmén som spelar en stor roll i striderna i Ukraina.

Wagner beskylls för att medvetet ha skapat en förnyad migrantkris med syftet att splittra EU:s och Natos medlemsländer. Enligt den italienska regeringen kommer en oproportionerligt stor grupp på migrantbåtarna från länder som delvis kontrolleras av Wagners legosoldater: Libyen, Mali och Centralafrikanska republiken.

Att migrantströmmarna över Medelhavet ökar är det ingen som bestrider. Enligt officiella italienska siffror anlände 20 021 migranter till Italien mellan den 1 januari och 15 mars i år, jämfört med 6 263 under motsvarande period 2022.

Om detta sedan beror på rysk inblandning är svårare att bevisa, men det är för närvarande regeringens linje.

Tydligast i sitt utpekande av Wagner har försvarsministern Guido Crosetto varit. Så här sa han till medier i måndags:

– Jag tror det är säkert att säga att den exponentiella ökningen av migranter från Afrika … är en del av ett hybridkrig som genomförs av Wagner, som utnyttjar sin starka position i vissa afrikanska länder.

Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin på plats vid fronten i Ukraina. ”Vi har inget med någon migrantkris att göra”, skriver han på Telegram.
Foto: TASS

Jevgenij Prigozjin, Wagners grundare, gick genast ut i sin Telegramkanal med ett svar där han kallade Crosetto för ”ett absolut rövhål” och försäkrade att Wagner inte har med någon flyktingsmuggling att göra:

– Vi har ingen aning om vad som försiggår med migrationen, vi sysslar inte med det. Vi har nog med våra egna problem.

Men enligt en rapport från Italiens underrättelsetjänst tar Wagner inte alls anklagelserna med ro. I stället ska organisationen ha satt ett pris på Crosettos huvud: den som mördar honom utlovas en belöning på 15 miljoner dollar, enligt rapporten.

Tidningen Il Foglio hävdar dessutom att det planerade mordet ska vara beställt av ingen mindre än Dmitrij Medvedev, Rysslands expresident och numera vice ordförande i det ryska Säkerhetsrådet.

Dessa uppgifter går inte att bekräfta, men de får stor uppmärksamhet i Ukraina. Det är förståeligt med tanke på Medvedevs extremt aggressiva profil.

Expresidenten, som när han satt vid makten ansågs ”liberal” av många i väst, är nu en av de mest framträdande krigshökarna i Ryssland. Han har flera gånger hotat väst med kärnvapenkrig och angrep nyligen just Crosetto i ett hotfullt inlägg i sociala medier.

Försvarsminister Guido Crosetto själv verkar inte ta de ryska hoten särskilt allvarligt. På torsdagen sa han att han inte tror det har satts något pris på hans huvud.

– Jag är säker på att det kommer att stanna vid uppenbara förolämpningar.