Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-25 00:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/italiens-premiarminister-avgar/

Världen

Italiens premiärminister avgår – vill styra vidare

Giuseppe Conte.
Giuseppe Conte. Foto: Yara Nardi/AFP

Italiens premiärminister Giuseppe Conte avgår. Det meddelar landets president, enligt nyhetsbyrån AFP.

Tidigare under dagen besökte Giuseppe Conte president Sergio Mattarella för att ge beskedet att den italienska regeringen avgår.

Regeringen tappade tidigare i januari sin majoritet i parlamentet efter att partiet Levande Italien drog sig ur samarbetet. Giuseppe Conte har därefter inte kunnat hitta tillräckligt stöd för att styra landet.

Genom avgången hoppas premiärministern ge sig själv ytterligare tid till att skapa en ny regeringskoalition – och därmed fortsätta sitta kvar på posten.

Efter tisdagens besked kommer president Sergio Matarella hålla två dagars samtal med alla partiledare. Mest största sannolikhet kommer han därefter ge Giuseppe Conte en första möjlighet att bilda ny regering, skriver Reuters.

Tidigare har oppositionen i landen begärt Giuseppe Conte avgång. Målet har då varit att utlösa nyval.

Ämnen i artikeln

Italien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt