Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-19 17:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/jag-ar-fodd-vacker-och-jag-har-alltid-anvant-mig-av-det/

01:12. I Ryssland är skönheten ett kapital. Framför allt kvinnors skönhet. Många ryska kvinnor lever under ett hårt tryck att ständigt se vackra och välvårdade ut för att bli tagna på allvar.
VÄRLDEN

”Jag är född vacker – och jag har alltid använt mig av det”

I Ryssland är skönheten ett kapital. Framför allt kvinnors skönhet. Många ryska kvinnor lever under ett hårt tryck att ständigt se vackra och välvårdade ut.
Att komma till jobbet osminkad kan leda till reprimander från både chefer och kolleger.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 12 Liza Zaikina (t.h.) lägger ner motsvarande ungefär drygt tusen kronor i månaden på sitt utseende. Det är med Moskvamått mätt tämligen anspråkslöst.
Foto: Arthur Bondar
Bild 2 av 12 ”Jag tycker inte om att ändra på folks utseende. Jag understryker hellre det som redan är vackert”, säger Ksenija Utina, som här målar Liza Zaikina.
Foto: Arthur Bondar
Bild 3 av 12 ”Det är hård konkurrens mellan oss som har skönhetssalonger här i Moskva. Men marknaden är stor”, konstaterar Ksenija Utina.
Foto: Arthur Bondar
Bild 4 av 12 ”I Ryssland lever vi i en sexuell matris där både samhället och kvinnorna själva dömer sig enligt vissa kriterier för vad som uppfattas vara en riktig kvinna. Vårt samhälle är samtidigt både patriarkalt och nyliberalt”, konstaterar Jelena Zdravomyslova, professor i sociologi vid Europeiska universitetet i Sankt Petersburg.
Foto: Anna-Lena Laurén
Bild 5 av 12 Liza Zaikina joggar, dansar eller simmar nästan dagligen. Hon säger att idrottandet handlar om att må bra, snarare än att vara smal.
Foto: Arthur Bondar
Bild 6 av 12 ”Det är viktigt att vara vacker, men också viktigt att gilla sig själv som man är. Jag går ofta osminkad. Men då får jag reprimander av mina arbetskolleger”, säger 32-åriga Liza Zaikina.
Foto: Arthur Bondar
Bild 7 av 12 ”Ryska killar är vana vid att kvinnor ska se ut på ett visst sätt. De kan anmärka på en om man inte har tillräckligt långa naglar, till exempel”, säger Liza Zaikina.
Foto: Arthur Bondar
Bild 8 av 12 ”Ibland blir jag trött på att varje morgon fixa till mig. Tvätta håret, föna det, göra frisyr, sminka mig. Jag skulle gärna gå på jobbet osminkad och i hästsvans”, säger Liza Zaikina.
Foto: Arthur Bondar
Bild 9 av 12 ”I Ryssland förväntas det av oss kvinnor att vi hela tiden ska göra allt för att bli vackrare och vackrare. Problemet är att vi går med på det”, säger Liza Zaikina.
Foto: Arthur Bondar
Bild 10 av 12 ”Alla kvinnor är vackra. Jag älskar deras reaktion när jag har fixat till dem och de får se sig själva i spegeln. Det här är världens bästa jobb”, säger Kseniaj Utina.
Foto: Arthur Bondar
Bild 11 av 12 ”Utseendeidealet i Ryssland håller på att ändras. Yngre kvinnor vill inte längre se ut som dockor”, säger den ryska feministaktivisten Aljona Popova.
Foto: Oksana Yushko
Bild 12 av 12 ”Med mina kompisar brukar vi tala om att man måste 'derzjat planku', hålla stilen. Att man måste hålla en viss nivå hela tiden på sitt utseende”, konstaterar Liza Zaikina.
Foto: Arthur Bondar