Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-17 12:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/jamnt-infor-valet-i-tjeckien-premiarminister-babis-pressas-av-skatteavslojanden/

VÄRLDEN

Jämnt inför valet i Tjeckien – premiärminister Babis pressas av skatteavslöjanden

På fredag och lördag röstar tjeckerna vem som ska bli ny premiärminister. Andrej Babis har varit det sedan 2017.
På fredag och lördag röstar tjeckerna vem som ska bli ny premiärminister. Andrej Babis har varit det sedan 2017. Foto: SOPA Images

Tjeckiens premiärminister Andrej Babis riskerar att sparkas ut av väljarna i valet på fredag och lördag.

Det är jämnt mellan de politiska blocken. De nyligen avslöjade Pandoradokumenten har påmint väljarna om korruptionsanklagelserna mot Babis.

Miljardären och premiärministern Andrej Babis och hans företagsimperium Agrofert har varit i blåsväder flera gånger. Bland annat anser EU-kommissionen att hans koppling till Agrofert är en intressekonflikt eftersom bolaget samtidigt får EU-bidrag.

Den gångna helgen avslöjades dessutom i de så kallade Pandoradokumenten att Babis köpt 16 fastigheter i Frankrike för pengar som kommer via skatteparadis.

Hans politiska motståndare, en borgerlig allians under namnet Tillsammans, har utnyttjat skandalerna och satt upp valaffischer där man pläderar för att väljarna ska rösta fram en premiärminister som de inte måste skämmas för.

Premiärminister Andrej Babis, ledare för partiet Ano, som han startade 2011.
Premiärminister Andrej Babis, ledare för partiet Ano, som han startade 2011. Foto: Aris Oikonomou/AFP

Samtidigt är Andrej Babis och hans parti Ano fortsatt populärt hos många, bland annat för att han sänkt skatterna och höjt pensionerna, vilket ökat Tjeckiens statsskuld.

Babis har i valdebatterna intagit en anti-EU-attityd och förklarat att Tjeckien inte ska ta emot migranter och att man inte ”vill ha mer Bryssel”.

Om alliansen Tillsammans söker stöd hos det andra stora oppositionsblocket, vänsterliberala Piratpartiet/STAN, blir de större än Ano, enligt opinionsmätningar som publicerades i slutet av förra veckan. En sådan regering skulle sannolikt dämpa EU-kritiken.

Väljare som sitter i karantän på grund av covid-19 får rösta i särskilda vallokaler som har drive-in.
Väljare som sitter i karantän på grund av covid-19 får rösta i särskilda vallokaler som har drive-in. Foto: SOPA Images

Hur skatte- och fastighetsavslöjandena runt premiärministern påverkat väljarna är oklart. I Tjeckien får inga opinionsmätningar göras tätt in på valet. De senaste mätningarna gjordes innan Pandoradokumenten publicerades.

Oavsett detta väntas Ano, som är medlem av Europas liberala partigrupp Alde, bli störst i valet. Då får Babis första chansen att bilda regering. Idag regerar han med två småpartier, där det är osäkert om de når över valspärren på fem procent. I stället kan premiärministern tvingas söka stöd hos högerpartiet SPD, som bland annat vill ha en folkomröstning om att Tjeckien ska lämna EU. Det kravet avvisar Babis.

Det jämna läget mellan blocken innebär att småpartierna som tar sin in i parlamentet kan avgöra vem som får bilda regeringen.

Läs mer: Miljoner dokument avslöjar makthavare som använder skatteparadis

Ämnen i artikeln

Tjeckien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt