Dödsfall och skador för många miljarder kronor. Översvämningarna i Italien visar att priset för klimatförändringar redan är högt – och det kommer att bli högre.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-28 12:36
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/jannike-kihlberg-skyfallen-i-italien-visar-att-klimatforandringens-pris-ar-hogt/
Jannike Kihlberg: Skyfallen i Italien visar att klimatförändringens pris är högt

Få ut mer av DN som inloggad
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
- Följ dina intressen
- Nyhetsbrev
Minst 14 personer döda, fler än 20 floder översvämmade, närmare 300 jordskred. Skyfallen i regionen Emilia-Romagna i norra Italien är de värsta som har drabbat landet på hundra år. På 36 timmar kom en halv årsnederbörd av regn på vissa ställen.
Visst, en enstaka väderhändelse är inte bevis för klimatförändringen. Men ett varmare klimat ökar riskerna för extremväder och Europa är den kontinent som värms upp snabbast. Förra året hade Europa den varmaste sommar som har uppmätts, värmen ledde till 15 000 dödsfall.
Skyfallen i Emilia-Romagna är de senaste i raden av en mängd extremväder som har drabbat Italien det senaste året.
För ett halvår sedan omkom tolv personer på ön Ischia I jordskred orsakade av skyfall, i september omkom elva personer i översvämningar i Marche. Förra sommaren omkom elva personer när en glaciär i italienska alperna kollapsade under en värmebölja. Landet drabbades då också av omfattande torka.
– Klimatförändringen är här och vi lever med konsekvenserna, säger Paola Pino d’Astore, expert på Italienska föreningen för miljögeologi till nyhetsbyrån Reuters.

Medelhavsområdet är en hotspot för klimatförändringen, enligt FN:s klimatpanel IPCC. Hittills i år har det satts en rad temperaturrekord i exempelvis södra Spanien, där och i Portugal och Frankrike råder allvarlig torka och vattenbrist som hotar skördar.
Förutom kostnaden i människoliv räknar ansvariga i regionen att de senaste skyfallen kommer att kosta samhället många miljarder kronor.
Klimatförändringens kostnader är redan höga och det kommer att bli värre, riskerna ökar för varje tiondels grad som den globala uppvärmningen stiger.
Förra veckan kom en rapport från Världsmeteorologiska organisationen, WMO, som konstaterade att det är mer troligt att uppvärmningen överstiger 1,5 grader i årsmedeltemperatur de kommande fem åren än att det inte sker.
Till det bidrar bland annat väderfenomenet El Niño som har en uppvärmande effekt. Den senaste El Niño ledde till minskade skördar och översvämningar som innebar tiotusentals miljarder kronor i förlorade inkomster, enligt en studie i tidskriften Science.
FN:s klimatpanel IPCC konstaterade i en rapport förra året att klimatförändringen har gått snabbare än vad forskare tidigare har trott och att världen inte är anpassad till den förändring som redan har skett.
Slutsatsen var att världens länder snabbt måste både minska utsläppen men också anpassa sig till de effekter som klimatförändringen redan har orsakat och som kommer att förstärkas.
Det kommer att kosta pengar att ställa om, men notan för att inte bromsa klimatförändringen kan bli många gånger större, dels i pengar men framför allt i människoliv.
Världen har inte råd att inte ställa om.
Läs mer:
Klimatförändringar bakom rekordvärmen i Asien