Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-02 15:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/jannike-kihlberg-varme-ar-klimatkrisens-tysta-mordare/

VÄRLDEN | KOMMENTAR

Jannike Kihlberg: Värme är klimatkrisens tysta mördare

En termometer i Toulouse, Frankrike, visade 45 grader på torsdagen.
En termometer i Toulouse, Frankrike, visade 45 grader på torsdagen. Foto: Lionel Bonaventure/AFP

Temperaturer runt 40 grader, skogsbränder och sinande dricksvatten. Trots att sommaren knappt har börjat är Europa och USA redan hårt drabbade av extremhetta.

Forskare har varnat för den här situationen i många år och än ser vi bara början av klimatförändringens effekter.

Nu är det bråttom att ställa om för att rädda människor och djurs liv.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

”Naturen är arg. Vi lurar oss själva om vi tror att vi kan lura naturen, för naturen slår alltid tillbaka och världen runt slår naturen tillbaka i raseri.”

För snart tre år sedan invigde FN:s generalsekreterare António Guterres ett klimatmöte i New York med de orden. Han skulle kunna upprepa dem i dag, de ger en bra bild av det som just nu sker. Och de kommer tyvärr att kunna upprepas många fler gånger framöver.

Årets sommar har inte ens börjat på norra halvklotet men redan sätts nya värmerekord, bränder rasar och vattnet sinar. I Europa är temperaturerna på sina håll redan runt 40 grader.

I USA har mer än 60 miljoner människor uppmanats att hålla sig inomhus.

Spanien har sin tidigaste värmebölja på över 40 år. Skogsbränder härjar på flera håll, i Frankrike och Storbritannien har rekordtidiga temperaturrekord noterats och enligt prognoserna kan fler rekord sättas kommande dagar. Norra Italien har haft den värsta torkan på många decennier och vattenbolag i över 100 städer vill nu stänga av dricksvattnet på nätterna.

I USA har mer än 60 miljoner människor uppmanats att hålla sig inomhus när temperaturerna i landets centrala delar varit ”farligt höga”. För några veckor sedan var situationen liknande i Asien – Indien och Pakistan drabbades av extrema värmeböljor ovanligt tidigt på säsongen.

Längre perioder med värme, fler och mer intensiva värmeböljor, torka, ökad risk för skogsbränder och vattenbrist. Allt finns med i scenarierna och varningarna för klimatkrisen som forskarna har levererat i många år.

De senaste rapporterna från FN:s klimatpanel IPCC har dessutom påtalat att klimatförändringen går snabbare än vad forskarna tidigare har trott. De konstaterar att världen måste skynda sig att anpassa sig till de förändringar som vi redan märker.

Värmen är en av de förändringarna och det börjar bli bråttom att anpassa samhällen – för värme är livsfarligt, både för människor och för djur.

”Klimatkrisens tysta mördare”, brukar värmen ofta kallas bland forskare. Den är mer smygande, dödsorsaken är mer indirekt och syns inte lika tydligt som dödsfall vid översvämningar eller andra extrema händelser. Det tar också längre tid att fastställa den överdödlighet som värme orsakar i en befolkning.

En studie i Nature visar att människor med lägre inkomst drabbas hårdare av värmen.

Men redan nu kommer rapporter om drabbade djur i den pågående värmeböljan. I Spanien har tornseglarnas ungar kastat sig ur sina bon för att undkomma värmen, trots att de inte är flygfärdiga. Enligt nyhetsbyrån Reuters har tusentals nötkreatur i Kansas dött på grund av hetta. Såväl insekter och pollinerare som däggdjur drabbas, skördar och annan livsmedelsproduktion påverkas.

USA:s motsvarighet till Naturvårdsverket, EPA, har rapporterat att fler människor dör av värmerelaterade orsaker än av andra väderrelaterade händelser.

Dessutom slår den orättvist. En studie i Nature visar att människor med lägre inkomst drabbas hårdare av värmen än de med högre inkomst. Bland annat beror det på att det i mer välbärgade områden finns mer grönska längs gatorna. Tätt befolkade områden i stadsmiljö kan ha temperaturer som ligger flera grader högre än närliggande områden med mer gröna ytor. De som inte har råd med, eller tillgång till, luftkonditionering blir också mer utsatta för hettan.

Forskningen är tydlig, det är bråttom. Naturen kommer att bli ännu argare.

Läs mer:

Jannike Kihlberg: Hettan spär på en hotande livsmedelskris

Partiernas klimatambitioner lägre än vid förra valet

Ämnen i artikeln

Klimatet
Väder

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt