”Naturen är arg. Vi lurar oss själva om vi tror att vi kan lura naturen, för naturen slår alltid tillbaka och världen runt slår naturen tillbaka i raseri.”
För snart tre år sedan invigde FN:s generalsekreterare António Guterres ett klimatmöte i New York med de orden. Han skulle kunna upprepa dem i dag, de ger en bra bild av det som just nu sker. Och de kommer tyvärr att kunna upprepas många fler gånger framöver.
Årets sommar har inte ens börjat på norra halvklotet men redan sätts nya värmerekord, bränder rasar och vattnet sinar. I Europa är temperaturerna på sina håll redan runt 40 grader.
I USA har mer än 60 miljoner människor uppmanats att hålla sig inomhus.
Spanien har sin tidigaste värmebölja på över 40 år. Skogsbränder härjar på flera håll, i Frankrike och Storbritannien har rekordtidiga temperaturrekord noterats och enligt prognoserna kan fler rekord sättas kommande dagar. Norra Italien har haft den värsta torkan på många decennier och vattenbolag i över 100 städer vill nu stänga av dricksvattnet på nätterna.
I USA har mer än 60 miljoner människor uppmanats att hålla sig inomhus när temperaturerna i landets centrala delar varit ”farligt höga”. För några veckor sedan var situationen liknande i Asien – Indien och Pakistan drabbades av extrema värmeböljor ovanligt tidigt på säsongen.
Längre perioder med värme, fler och mer intensiva värmeböljor, torka, ökad risk för skogsbränder och vattenbrist. Allt finns med i scenarierna och varningarna för klimatkrisen som forskarna har levererat i många år.
De senaste rapporterna från FN:s klimatpanel IPCC har dessutom påtalat att klimatförändringen går snabbare än vad forskarna tidigare har trott. De konstaterar att världen måste skynda sig att anpassa sig till de förändringar som vi redan märker.
Värmen är en av de förändringarna och det börjar bli bråttom att anpassa samhällen – för värme är livsfarligt, både för människor och för djur.
”Klimatkrisens tysta mördare”, brukar värmen ofta kallas bland forskare. Den är mer smygande, dödsorsaken är mer indirekt och syns inte lika tydligt som dödsfall vid översvämningar eller andra extrema händelser. Det tar också längre tid att fastställa den överdödlighet som värme orsakar i en befolkning.
En studie i Nature visar att människor med lägre inkomst drabbas hårdare av värmen.
Men redan nu kommer rapporter om drabbade djur i den pågående värmeböljan. I Spanien har tornseglarnas ungar kastat sig ur sina bon för att undkomma värmen, trots att de inte är flygfärdiga. Enligt nyhetsbyrån Reuters har tusentals nötkreatur i Kansas dött på grund av hetta. Såväl insekter och pollinerare som däggdjur drabbas, skördar och annan livsmedelsproduktion påverkas.
USA:s motsvarighet till Naturvårdsverket, EPA, har rapporterat att fler människor dör av värmerelaterade orsaker än av andra väderrelaterade händelser.
Dessutom slår den orättvist. En studie i Nature visar att människor med lägre inkomst drabbas hårdare av värmen än de med högre inkomst. Bland annat beror det på att det i mer välbärgade områden finns mer grönska längs gatorna. Tätt befolkade områden i stadsmiljö kan ha temperaturer som ligger flera grader högre än närliggande områden med mer gröna ytor. De som inte har råd med, eller tillgång till, luftkonditionering blir också mer utsatta för hettan.
Forskningen är tydlig, det är bråttom. Naturen kommer att bli ännu argare.
Läs mer:
Jannike Kihlberg: Hettan spär på en hotande livsmedelskris
Partiernas klimatambitioner lägre än vid förra valet