Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-21 12:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/japansk-prinsessa-avstar-pengar-och-titel-for-att-gifta-sig/

VÄRLDEN

Japansk prinsessa avstår pengar och titel för att gifta sig

Kei Komuro och prinsessan Mako då de tillkännagav sin förlovning i september 2017.
Kei Komuro och prinsessan Mako då de tillkännagav sin förlovning i september 2017. Foto: Shizuo Kambayashi/AP

Den japanska prinsessan Mako kommer att avstå en ersättning motsvarande närmare tolv miljoner kronor för att ge upp sin kungliga status och kunna gifta sig med en tidigare klasskamrat.

TT Text

Enligt japansk lag förlorar en prinsessa sin titel om hon gifter sig med ofrälse, men det är också tradition att de kvinnor som förlorar sin kungliga status får en rejäl summa i ersättning av staten.

Den 29-åriga prinsessan och hennes fästman Kei Komuro träffades 2012 och förlovade sig 2017. Paret planerar att bo i USA.

Ämnen i artikeln

Japan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt