Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-25 23:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/jattelik-katt-hittad-i-oknen-i-peru-del-av-nascalinjerna/

Världen

Jättelik katt hittad i öknen i Peru – del av Nascalinjerna

Den jättelika katten finns cirka 40 mil söder om Perus huvudstad Lima.
Den jättelika katten finns cirka 40 mil söder om Perus huvudstad Lima. Foto: Johny Isla/AP

Arkeologerna fortsätter att hitta nya Nascalinjer i Peru.

Den senaste i raden är en jättelik katt på en kulle, daterad till 200–100 före Kristus.

”Figuren var knappt synlig och på väg att försvinna”, säger landets kulturdepartement i ett uttalande enligt The Guardian.

Katten hittades när man försökte förbättra möjligheterna att ta sig upp på en kulle som utgör en naturlig utsiktsplats för att titta på flera av de andra Nascalinjerna. Den är 37 meter lång och själva linjerna är mellan 30 och 40 centimeter breda.

Eftersom den är gjord på en ganska brant kulle var den påverkad av jorderosion och nära att försvinna.

”Den gångna veckan har geoglyfen rengjorts och konserverats, och den visar en kattfigur i profil, med huvudet riktat framåt”, skriver Perus kulturdepartement.

Foto: Jhony Islas/AP

Nascalinjerna har varit en del av FN:s världsarv sedan 1994. De består av hundratals olika figurer som skapats genom att forsla bort stenar och jord så att andra kontrasterande material blir synliga. Linjerna ligger i ett 450 kvadratkilometer stort område i sanddynerna i södra Peru.

Tidigare har man hittat en rad andra figurer som en späckhuggare, apa och en kolibri.

– Det är ganska anmärkningsvärt att vi fortfarande hittar nya figurer, men samtidigt vet vi att det finns fler att hitta, säger Johny Isla, landets chefsarkeolog för Nascalinjerna, till den spanska nyhetsbyrån Efe.

De senaste åren har man hittat 80–100 nya figurer i Nasca- och Palpadalen. Samtliga härstammar från tiden före Nascakulturen som sträckte sig mellan 200–700 efter Kristus.

Katten hör enligt chefsarkeologen till den sena Paracas-eran, mellan 500 före Kristus till 200 efter Kristus.

Läs mer:

Utrotningshotade ”punggrodor” i Titicacasjön mixas till dryck och blir väskor

1.100 år gammalt vikingasvärd hittat i Norge

Ämnen i artikeln

Peru
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt