Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-19 23:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/joe-biden-upprepade-loften-om-okad-sakerhet-till-sverige/

VÄRLDEN

Joe Biden upprepade löften om ökad säkerhet till Sverige

Statsminister Magdalena Andersson samtalade med USA:s president Joe Biden och Finlands president Sauli Niinistö under fredagen.
Statsminister Magdalena Andersson samtalade med USA:s president Joe Biden och Finlands president Sauli Niinistö under fredagen. Foto: Michal Dyjuk/AP

Sveriges statsminister Magdalena Andersson och Finlands president Sauli Niinistö hade på fredagen ett samtal med USA:s president Joe Biden. Under samtalet upprepade Biden USA:s löften om ”säkerhetshöjande åtgärder” till de båda länderna.

Ryssland har öppet hotat med ”militärtekniska åtgärder” om Sverige och Finland går med i försvarsalliansen Nato. Att Nato nu får en 1 300 kilometer lång gräns mot Ryssland, om Finland går med i alliansen, har setts som särskilt allvarligt.

”Ryssland kommer att tvingas att vidta motåtgärder, både av militärteknisk natur men också av annan natur, detta för att neutralisera hotet mot nationens säkerhet, som ökar på det sättet”, skrev det ryska utrikesdepartementet i torsdags.

På fredagen höll Rysslands president Vladimir Putin ett möte med sina säkerhetsrådgivare. Enligt Kreml diskuterades ”Finlands och Sveriges beslut att gå med i Nato och det potentiella hot mot Rysslands säkerhet som kommer av detta”.

Under dagen höll Sveriges statsminister Magdalena Andersson och Finlands president Sauli Niinistö ett samtal med USA:s president med Joe Biden.

Under samtalet, som varade drygt 30 minuter, upprepade Biden de löften som USA lämnat om ”olika säkerhetshöjande åtgärder” som USA har sagt sig villiga att ge Sverige. Enligt Vita huset var det Sverige och Finland som tog upp frågan om säkerhet. Exakt vad dessa åtgärder handlar om har inte bekräftats av parterna. Biden gav också sitt stöd till att Sverige och Finland själva måste få bestämma vilken väg de vill välja, skriver Vita huset i ett pressmeddelande.

”USA:s support för vår säkerhet och våra respektive val av säkerhetspolicy är mycket uppskattade”, skriver Magdalena Andersson på Twitter.

Sveriges statsminister ger också ett kortfattat uttalande i ett inlägg på Instagram:

– Vi har talat om den säkerhetspolitiska situationen här i vårt närområde med anledning av Rysslands krig i Ukraina och de säkerhetspolitiska diskussionerna som pågår nu i både Sverige och Finland, säger Magdalena Andersson i ett inlägg på Instagram.

Också Finlands president Sauli Niinistö summerar samtalet med Joe Biden väldigt kort.

– Vi delade en djup oro när det gäller Rysslands offensiv i Ukraina och jag gick igenom vilka steg Finland är på väg att ta när det gäller ett medlemskap i Nato, skriver Niinistö i ett inlägg på Twitter enligt Iltalehti.

Niinistö har tidigare sagt till DN att han kommer att ringa Rysslands president Vladimir Putin. Senast de båda talades vid var den 11 mars då de hade ett en timma långt telefonsamtal.

Ämnen i artikeln

Joe Biden
Nato
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt