Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-18 04:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/joe-bidens-stod-lagre-an-nagonsin/

VÄRLDEN

Joe Bidens stöd lägre än någonsin

Foto: Jim Watson/AFP

Stödet för USA:s president dalar. För första gången sedan tillträdet anser mer än hälften av Joe Bidens landsmän att han gör ett dåligt jobb.

TT Text

Migrantkaoset vid USA:s södra gräns. Ubåtsgrälet med Frankrike. Det osmidiga utträdet ur Afghanistan. Samt en stapplande ekonomi och löpande covidsmitta.

Situationen är minst sagt utmanande för demokraten Joe Biden, något som speglar sig i opinionen.

Över hälften av amerikanerna, 50,3 procent, anser för närvarande att han gör ett dåligt jobb, enligt en sammanställning av nio aktuella opinionsmätningar som Real Clear Politics gjort. Det är första gången sedan tillträdet i januari som andelen missnöjda går över 50 procent. 45,7 procent är nöjda med presidentens insatser.

Bidens opinionsstöd tog en avgörande vändning i mitten av augusti, ungefär samtidigt som talibanerna tog makten i Afghanistan. Då korsades kurvorna, fler började uppge att Biden gör ett dåligt jobb än de som gjorde tumme upp. Och nu har alltså de missnöjda gått över 50 procent.

Joe Biden får sämst betyg för sina insatser när det gäller invandringsfrågan och utrikespolitik.

De dalande opinionssiffrorna till trots har demokraten Biden fortfarande ett högre stöd än vad företrädaren och republikanen Donald Trump uppnådde. Trump pendlade mellan genomsnittliga 40 och drygt 44 procent, enligt Real Clear Politics kurvor.

Ämnen i artikeln

Joe Biden
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt