Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-19 10:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/johnson-stalls-mot-vaggen-i-partygate/

VÄRLDEN

Johnson om "partygate": Trodde det var jobb

Foto: Kirsty Wigglesworth

– Jag trodde det handlade om jobb.

Det säger Boris Johnson om kalas i den brittiska premiärministerbostaden under den växande skandalen ”partygate”. Att han nu ber om ursäkt imponerar inte på kritikerna.

TT Text

Anklagelser har florerat i månader om att kretsen kring Johnson bakom regeringsfasaderna ofta struntat i Storbritanniens pandemiregler – medan vanligt folk tvingats uthärda stenhårda nedstängningar.

”Ni är välkomna från klockan 18, ta med egen sprit!” citeras ett e-brev från Martin Reynolds, nära medarbetare till premiärminister Boris Johnson, inför ett kalas i residenset på Downing Street den 20 maj förra året. Då rådde i stort sett totalförbud för umgänge mellan hushåll, men Reynolds bjöd ändå in över 100 personer till premiärministerns trädgård, rapporterar ITV News. Och Johnson med fru uppges ha deltagit i kalaset.

Tidigare har andra brittiska medier avslöjat flera liknande tillställningar på Downing Street under nedstängningarna 2020 och 2021.

– Jag trodde det handlade om jobb, säger Johnson nu under den veckoliga frågestunden i underhuset i London om minglet den där majkvällen.

Men i backspegeln säger han att det hela var fel, och ber om ursäkt.

– Jag ångrar att vi inte skötte det annorlunda den kvällen.

Han förklarar också att han inte vill föregripa en tjänstemannautredning som tillsatts kring uppgifterna. Det imponerar inte på de politiska motståndarna. Bland andra Labourledaren Keir Starmer krävde under frågestunden att Johnson avgår.

Det kan också bli rättsligt efterspel. De brittiska covid-reglerna är lagstadgade, så om Johnson brutit mot dem har han begått brott.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt