Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-17 11:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/jordaniens-kung-har-storhandlat-lyxhus-i-lonndom/

VÄRLDEN

Jordaniens kung har storhandlat lyxhus i lönndom

Kung Abdullah II.
Kung Abdullah II. Foto: Yousef Allan/The Royal Hashemite Court via AP

I Jordanien gror ett folkligt missnöje. Medborgarna protesterar mot korruption och vanstyre.

Det sista som behövdes för kung Abdullah II, landets enväldige ledare, var avslöjanden om hemliga luxuösa boenden världen över.

Men det är precis vad de nyligen publicerade Pandoradokumenten visar, svart på vitt. Mellan åren 2003 och 2017 har den 59-årige kungen köpt fjorton fastigheter på några av världens finaste adresser. Köpen har inte gjorts i kungens namn, utan av bolag som är registrerade i olika skatteparadis.

Bland annat är Abdullah II ägare till ett slottsliknande hus i Ascot utanför London. Han har också köpt en våning inne i centrala London helt nära Westminster Abbey, liksom lägenheter i Washingtons mest exklusiva stadsdel, Georgetown. På USA:s västkust införskaffade kungen härom året ett stort hus i Point Dume, på en klippa med fri utsikt över Stilla havet.

Enligt dokumenten som kommit fram genom dataläckan är fastigheterna värderade till 106 miljoner dollar (omkring 930 miljoner kronor).

På ”kunglig” nivå i arabvärlden är summan kanske inte direkt svindlande. Men för den vanlige jordaniern, som pressats hårt ekonomiskt under coronapandemin, är kungens extravaganser naturligtvis oerhört stötande.

Landet Jordanien är en synnerligen konstgjord statsbildning. En smal landremsa öster om Jordanfloden, som kolonialherrarna Storbritannien år 1921 gav till den hashemitiska dynastin som tack för att de hjälpt till att driva bort turkarna/osmanerna från den arabiska halvön.

Kungafamiljen har varit kittet som hållit ihop Jordanien, och de flesta av landets elva miljoner invånare är i grunden rojalister.

Politiken i Jordanien, den sköts av kung Abdullah. Jordanien är en absolut monarki och kungen har närmast oinskränkt makt. Det är Abdullah som tillsätter regeringen och godkänner lagarna. Han har också rätt att upplösa parlamentet.

Men på senare tid har kungafamiljens anseende naggats i kanten. För ett halvår sedan avslöjades en intern maktstrid mellan kung Abdullah II och hans 41-årige halvbror prins Hamza, som anklagades för att planerat ett kuppförsök.

Kungen lyckades avvärja anslaget, men fick samtidigt utstå kritik för korruption, nepotism och auktoritärt styre.

Pandoradokumentens avslöjande kan mycket väl försvaga kung Abdullahs ställning, både internt och utrikespolitiskt. Jordanien är en av USA:s mest trogna allierade i Mellanöstern. Under år 2020 mottog Jordanien motsvarande 13 miljarder kronor i amerikanskt bistånd.

Självklart sticker det i ögonen på bidragsgivarna i Washington att den jordanske kungen i hemlighet använder sitt apanage till att maniskt shoppa lyxboenden världen över.

Ämnen i artikeln

Jordanien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt