Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-15 10:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/jordaniens-kung-krisen-ar-over/

Världen

Jordaniens kung: Krisen är över

Jordaniens kung Abdullah.
Jordaniens kung Abdullah. Foto: Jordanian Royal Palace/AFP

Jordaniens kung Abdullah säger att den kungliga fejden mellan honom och hans halvbror prins Hamza är över, rapporterar AFP.

TT Text

– Jag kan försäkra er om att upproret har kvästs. De senaste dagarna har inte varit farliga för rikets stabilitet, men de har varit smärtsamma för mig, säger han i ett tal till nationen.

Kungen har anklagat prins Hamza, som förlorade sin kronprinstitel 2004 till förmån för Abdullahs son, för att ha försökt ”undergräva Jordaniens säkerhet”. Jordaniens biträdande premiärminister Ayman Safadi sade i söndags att prins Hamza eller hans närmaste haft kontakt med utländska parter.

Åklagarmyndigheten i Jordanien förbjöd förra veckan all medierapportering om den pågående konflikten. Prins Hamza har kritiserat sin halvbror offentligt, senaste i en video som publicerades av BBC under helgen.

Prins Hamza har skrivit under ett dokument som statuerar att ”alla måste stå bakom kungen i hans ansträngningar att försvara Jordanien och landets intressen”.

”Hänsyn till vårt fosterland måste stå över allt annat”, heter det vidare i dokumentet.

Kung Abdullah säger i talet att prins Hamzas agerande ska utredas på laglig väg och att han befinner sig ”under beskydd” i sitt eget palats.

Ämnen i artikeln

Jordanien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt