Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-29 12:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/journalister-infor-ratta-i-hongkong/

VÄRLDEN

Journalister inför rätta i Hongkong

Poliser vaktar utanför en domstol i Hongkong där fyra medarbetare på tidningen Apple Daily står inför rätta.
Poliser vaktar utanför en domstol i Hongkong där fyra medarbetare på tidningen Apple Daily står inför rätta. Foto: Vincent Yu/AP

Fyra redaktionsmedlemmar från den nedlagda dagstidningen Apple Daily nekades borgen i en domstol i Hongkong på torsdagen. Samtidigt döms sju män för inblandning i attacker mot prodemokratiska demonstranter 2019.

TT Text

Två tidigare redaktörer och två ledarskribenter på Apple Daily är anklagade för ”samarbete med utländsk makt” enligt den kontroversiella nationella säkerhetslagen som drevs igenom för ett år sedan av kommunistregimen i Peking. En av männen greps i onsdags, tillsammans med två andra av tidningens tidigare medarbetare.

De fyra åtalade nekades borgen eftersom rätten ansåg att det inte finns tillräckliga belägg för att de ”inte kommer utföra ytterligare handlingar som sätter den nationella säkerheten i fara”, rapporterar public service-kanalen RTHK. Målet har skjutits upp till den 30 september.

Den populära tabloiden Apple Daily tryckte sin sista upplaga den 24 juni efter att polisen gjort en razzia mot redaktionen och gripit flera medarbetare. Tidningen och dess grundare, den Kina-kritiska entreprenören Jimmy Lai, har varit ett horn i sidan till Hongkongs regering och polis, och blev därför en måltavla i försöken att trycka ner de fria medierna på ön. Ett dussintal av tidningens artiklar kan ha brutit mot den nationella säkerhetslagen, enligt polisen. Lagen har kritiserats för att slå hårt mot pressfriheten i Hongkong och för att kunna omfatta alla former av kritik mot Kina.

På torsdagen fängslades även sju män som deltog i en våldsam attack mot prodemokratiska demonstranter 2019, i samband med omfattande protester mot ökad kinesisk kontroll över Hongkong.

Domarna kom på dagen två år efter att ett hundratal vitklädda män, beväpnade med påkar, gick till angrepp mot människor på väg hem från en prodemokratisk demonstration i staden Yuen Long. Även journalister och vanliga pendlare misshandlades, och ett 50-tal personer tvingades uppsöka sjukhus.

Attacken blev en vändpunkt i de omfattande demonstrationerna 2019, och minskade ytterligare allmänhetens förtroende för polisen och Hongkongs regering.

Bara en handfull av angriparna identifierades och greps av polisen. En granskning av RTHK visade att polisen inte hindrade en samling av män med påkar timmarna före attacken. Polisen bekräftade senare att några av de inblandade hade kopplingar till triaderna, Hongkongs maffialiknande brottssyndikat.

De sju åtalade männen dömdes till fängelse i mellan tre år och nio månader och sju år för deras roll i attacken.

Läs mer:

Chefredaktör för stängda Apple Daily i Hongkong gripen

Prodemokratiska Apple Daily i Hongkong läggs ned

Sorg och ilska när Apple Dailys tryckpressar stannar

Ämnen i artikeln

Hongkong
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt